Головна Політакценти Михайло Апостол роз’яснив позицію МВС щодо ситуації з «євробляхами»

Михайло Апостол роз’яснив позицію МВС щодо ситуації з «євробляхами»

Сьогодні, 25 листопада, набрала чинності низка законодавчих норм щодо легалізації ввезених із порушенням митного та податкового законодавства автомобілів із європейською реєстрацією. Проте процесу розмитення та внесення застав не розробили й досі, через що на державному кордоні утворилися численні черги. Як з’ясувалося, митниця не може нарахувати розмір застави митних платежів, які потрібно внести для того, щоб заїхати в режимі транзиту.

Радник очільника МВС Михайло Апостол оприлюднив позицію міністерства щодо масових акцій власників авто на іноземній реєстрації і висловив сподівання, що завтра вже можна буде ввозити автомобілі під розмитнення за новими законами.

«Окрім часткового врегулювання питання так званих «євроблях», нові правила торкнулись і тих власників авто «пересічників» – мешканці прикордонних регіонів, які законно перетинали державний кордон на нетривалий період.

У зв’язку із нечіткими новими митними процедурами, на державному кордоні утворилися численні черги. В даний час ускладнений рух спостерігається у напрямку пунктів пропуску «Устилуг», «Рава-Руська», «Ягодин», «Малий Березний», «Шегині» і «Краківець». В місцях скупчення людей перебувають співробітники Нацполіції», – йдеться у повідомленні.

Для врегулювання поточної ситуації МВС України прийнято такі кроки:

1. Для забезпечення публічної безпеки та недопущення провокацій створено оперативний штаб Національної поліції. У місцях проведення акцій працює поліція діалогу. Правоохоронці надаватимуть учасникам акції усю необхідну сервісну допомогу.
2. За ініціативою МВС створено робочу групу для врегулювання законодавчих норм та розблокування руху на пунктах пропуску. До неї увійшли перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, глава Націонральної поліції Сергій Князєва, глава Держприкордонслужби Петро Цигикал, начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій, в.о. Голови Державної фіскальної служби України Олександр Власов.
3. Посилено заходи безпеки на кордоні. Зокрема створені ситуативні групи, в готовності до дій знаходяться додаткові сили.

«МВС просить власників авто, які стали заручниками тимчасово неврегульованої законодавчо ситуації, не вдаватися до радикальних дій», – зазначається в повідомленні.