Головна Політакценти Керівники ОТГ та сільрад Тернопільщини кинули своїх дітей напризволяще (Документи)

Керівники ОТГ та сільрад Тернопільщини кинули своїх дітей напризволяще (Документи)

Керівники об’єднаних територіальних громад, міських та сільських рад Тернопільщини фактично відмовилися від своїх мешканців, які офіційно зареєстровані в їхніх населених пунктів. Саме чиновники цих старих та нових рад змушують людей, які тимчасово проживають у Тернополі, самостійно сплачувати за навчання своїх дітей у дитсадках та інші послуги. Хоча Бюджетний кодекс зобов’язує місцеві ради врегульовувати це питання міжбюджетними трансферами.

Що говорять місцеві чиновники: нам «плювати» на наших людей

Проаналізувавши відписки від ОТГ, міських та сільських рад можна побачити єдину особливість для всіх: керівництву цих громад не цікава доля своїх громадян. Вони навіть не займалися цим питанням, не змогли порахувати СВОЇХ мешканців, які тимчасово проживають у Тернополі. Тому на прохання міської ради Тернополя визначити кількість громадян тої чи іншої громади у столиці області та укласти договір про міжбюджетний трансфер, відповідали однотипно:

1. «Грошей немає і закон нам не писаний».

2. «Ми не знаємо, скільки представників нашої громади проживає у Тернополі. Тому закон нам не писаний».

Єдиним винятком є лише керівництво Байковецької та Залозецької громад, які готові підписати з Тернополем відповідні міжбюджетні угоди.

Особливо критична ситуація з Тернопільським районом. Міська рада неодноразово з цим питанням зверталася до керівництва Тернопільського району, яке, у свою чергу, пообіцяло до 1 квітня затвердити договір про міжбюджетний трансферт і оплачувати за мешканців свого району кошти за відвідування дитячих садків у Тернополі.

Зі слів заступника міського голови Леоніда Бицюри, з владою Тернопільського району тривалий час проводилися переговори. Проте, до сьогодні договору, від якого залежить доля понад 400 дітей, керівництво та депутати Тернопільського району так і не прийняли. У місті все ще сподіваються на відповідальність районної ради у цьому питанні.

Що говорить закон: Платити мають бюджети, а не люди

В Україні триває децентралізація, яка передбачає для міських, районних та бюджетів об’єднаних територіальних громад не лише додаткові надходження, а й додаткові витрати у сфері охорони здоров’я, освіти, культури тощо. Однією з таких складових є фінансування за відвідування дітьми мешканців сіл Тернопільського району закладів дошкільної освіти в інших населених пунктах, у тому числі і на території Тернополя. Якщо говорити конкретно, така процедура прописана в оновленому Бюджетному кодексі та змінах до закону України «Про місцеве самоврядування», які у Верховній Раді були проголосовані абсолютною більшістю голосів. У тому числі й депутатами від партій, представники яких сьогодні очолюють громади на Тернопільщини.

Таким чином, логіка місцевих чиновників-царьків дуже проста: ми підтримуємо децентралізацію за додаткові надходження, однак різко проти норм децентралізації, які визначають додаткові видатки.

Яке покарання очікує на місцевих чиновників: Відставка та дострокові вибори

Існуюча на сьогодні законодавча база передбачає два варіанти вирішення проблеми фінансування перебування у садочках нетернопільських дітей. Перший варіант – коли громада, наприклад село, об’єднується з Тернополем. Тоді об’єднуються бюджети двох громад і питання фінансування дітей з новоствореної громади – в компетенції міськради Тернополя. Другий варіант – коли об’єднана територіальна громада заключає добровільну угоду з Тернополем про міжбюджетні розрахунки і виділяє кошти на ту кількість дітей, які ходять у садочок в Тернополі, але зареєстровані у цій громаді. Для бідних ОТГ, які мають мало податкових надходжень, держава видає різного виду доплати. Це гроші, які КОЖНА громада мала б витратити на КОНКРЕТНУ мету, наприклад, на фінансування конкретної кількості дітей. У випадку сіл, які ще не пройшли процес об’єднання, цю цільову доплату отримує районний бюджет, який мав би платити за дітей, зареєстрованих на території району, окрім проживаючих на території ОТГ.

У випадку, якщо місцеві чиновники шукають «третій» альтернативний шлях, вони йдуть всупереч законодавства України. Тобто порушують присягу державного службовця чітко дотримуватися Конституції та законів України. Це означає, що вони мають бути звільнені з посади. Паралельно мають бути оголошені дострокові вибори до місцевих рад. На їхнє місце мають прийти люди, для яких важливі інтереси власних громадян, та які будуть чітко дотримуватися закону.

Яка ситуація на сьогоднішній день: Є ще надія на «протверезіння» чиновників

Наразі рішення щодо оплати за відвідування дитсадків мешканцями навколишніх населених пунктів подало лише керівництво Байковецької та Залозецької громад. Відтак, проект рішення про затвердження договорів з цими громадами буде розглядатися вже на найближчій сесії Тернопільської міської ради. Іншими словами, для батьків дітей, які прописані у Залозецькій або Байковецькій громаді це означає, що вони оплачуватимуть за відвідування своїх дітей дитячих садків у Тернополі таку ж суму, як і самі тернополяни. А щодо того, яку суму оплачуватимуть батьки з інших сіл Тернопільського району, які віддали своїх дітей у міські дитсадки, тепер залежить тільки від рішень районної ради.

Чи згадають місцеві царьки-чиновники про своїх співгромадян? Чи нарешті вони протверезіють? Покаже час.

Василь Твердохліб