Головна Політакценти Зміни бачать всі: реформі децентралізації – 5 років

Зміни бачать всі: реформі децентралізації – 5 років

Нові дороги, відремонтовані заклади медицини і освіти, освітлені вулиці, якісні і доступні послуги – все це результати децентралізації, якій 1 квітня виповнюється 5 років. Реальні зміни відчули і жителі Тернопільщини, адже наша область показала приклад у впровадженні реформи.

З ініціативи Володимира Гройсмана, тоді ще Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України,  у квітні 2014 року Уряд схвалив основний концептуальний документ –  Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після цього був затверджений План заходів її реалізації, які дали старт реформі. А коли Володимир Гройсман став Прем`єр-міністром, децентралізація стала одним із пріоритетних завдань. Слід зазначити, що заради втілення цієї реформи в життя Гройсман і прийшов працювати в Кабінет Міністрів. Втім, започаткувати реформу децентралізації Гройсман намагався ще за часів роботи вінницьким міським головою, проте в Києві тоді його не почули. Вже потім,очоливши Уряд, Гройсман переконав міністрів та Президента підтримати децентралізацію.

Звичайно, спочатку було нерозуміння, спротив і навіть саботаж. Але пройшло 5 років, і обраний тоді курс повністю виправдав себе.

«В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації. За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка», – зазначив Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.

Сьогодні в Україні створено 884 об’єднаних територіальних громади, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави. Суттєво зросли доходи місцевих бюджетів: з 68,6 млрд.  грн.. у 2014 році до 234 млрд. у 2018 році. За 4 роки за державні кошти збудовано понад 5000 об`єктів!

На Тернопільщині об’єднаними територіальними громадами охоплено уже 57% населення. У нас створено 49 ОТГ, які самостійно вирішують, куди направляти кошти.

80 проектів – за три роки

Шумська ОТГ – одна з найбільших за територією та кількістю сільських рад, що увійшли до її складу. Вона об єднала 36 населених пунктів.

«До об’єднання бюджети окремих сільських рад становили 60-70 тис.грн. Про який розвиток вони могли мріяти? Об’єднання дало надію, що разом буде легше. І якщо подумки повернутися назад, то потрібно щиро визнати, що таких серйозних зрушень в комуналці, освіті не було ніколи у цих селах. Не думаю, що більшість населених пунктів можуть згадати якийсь реалізований проект за період 1991-2015 роки. А в нас було бажання змінити цю тенденцію і командна воля», – каже голова Шумської ОТГ Володимир Плетюк,

Жителі населених пунктів відчувають зміни. За три роки у громаді реалізовано понад 80 проектів різного плану. А це стало можливим завдяки фінансовим ресурсам. Бюджет всіх рад які ввійшли в громаду у 2015 році складав близько 7 млн. грн. За підсумками 2018 – 42 млн. грн. В 2019 році очікують біля 47 млн. грн. власних доходів. План бюджету 2019 року з державними субвенціями складає 139 млн. грн.

«Громада працює з різноманітними грантовими програмами – так у 2016 році за допомогою GIZ і ЄС ПРООН відкрили один з перших в Україні серед громад ЦНАПів, який зараз вже надає понад 220 послуг. За допомогою ЄС ПРООН відкрили перший в області серед громад паспортний стіл, за допомогою Програми DOBRE закупили додаткове обладнання для видачі паспортів. Завдяки партнерам у громаді запрацювало «Соціальне таксі», покращено умови у навчальних закладах. Сьогодні працюємо над проектом поводження з ТПВ: вже через місяць буде закуплено понад 1300 індивідуальних контейнерів для роздільного збирання сміття», – розповів Володимир Плетюк.

Головне – є підтримка

У найближчих планах – завершення встановлення освітлення у всіх населених пунктах громади, капітальний ремонт водо мереж і встановлення нових башт, енергоефективні заходи у школах, встановлення двох майданчиків зі штучним покриттям, реконструкція трьох амбулаторій. А ще цього року планують розпочати будівництво сонячної електростанції.

Все вдалося зробити завдяки підтримці Уряду, зокрема Прем`єр-міністру Володимиру Гройсману.

«Володимир Борисович був міським головою, а мерів колишніх не буває. У нього було більше можливостей. Але завдяки децентралізації можливості з’явилися у всіх хто цього прагнув – як у великих ОТГ, фінансово потужних, так і малих сільських громад. Тут важливо проявляти ініціативу і до неї точно прислухаються. Громади вже давно стали постійними суб’єктами політики місцевого самоврядування і до них прислухаються в Уряді. Чи напряму, чи через Асоціації ми зажди можемо пролобіювати питання які важливі на місцях. Я працюю міським головою з 2006 року, а в місцевому самоврядуванні з 1996 року і точно можу стверджувати, що після 2015 року, після створення ОТГ життя в Шумську і селах які ввійшли в громаду суттєво змінилося. Найуспішніша реформа, як її називають наші західні партнери – це реформа Уряду, його голови Прем’єр – Міністра Володимира Гройсмана, а також нас рядових голів, працівників апарату місцевого саморядування, і найважливіше – жителів громади», – зазначив Володимир Плетюк.

Завершити об`єднання громад до 2020 року – таку амбітну мету ставить Уряд. А ще – закріпити децентралізацію на законодавчому рівні. Тоді всі українці відчують переваги реформи і оцінять нову якість життя.