Головна Політакценти Завтра вимагатимуть Великої політичної реформи

Завтра вимагатимуть Великої політичної реформи

Чергові пленарні засідання Верховної ради України триватимуть цього тижня. Розпочнуться вони 17 жовтня. В той час, як депутати засідатимуть у сесійній залі, під стінами будівлі на вулиці Грушевського зберуться представники різноманітних громадських організацій зі всієї України. Вони вимагатимуть у депутатів винести на розгляд законопроекти, які стосуються політичної реформи: про зміну виборчих правил (№1068-2), обмеження депутатської недоторканності (№6773) та створення антикорупційного суду (№6011). Акція з вимогою провести Велику політичну реформу відбудеться не тільки у столиці під стінами Верховної Ради України, а й в усіх обласних центрах. У Тернополі вона розпочнеться 17 жовтня, о 9:30 біля приміщення Тернопільської обласної ради, що на вулиці Грушевського, 8. Активісти, представники різних громадських організацій та політичних сил вимагатимуть від керівництва області невідкладно звернутись до Верховної Ради України з вимогою ухвалити зазначені вище законопроекти.

«Зміна виборчих правил передбачає скасування змішаної виборчої системи, створеної 2011 року в інтересах режиму Януковича, та впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, – зазначила Юлія Ковальчук, координатор руху «Чесно» у Тернополі. – Для цього необхідно невідкладно ухвалити законопроект №1068-2. Це важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Президента Порошенка, що є запорукою якісного оновлення політичної еліти України. Про необхідність створення Антикорупційного суду свідчать десятки переданих до Соломянського суду корупційних справ щодо політиків топ-рівня, які чинні служителі Феміди просто неспроможні оперативно і неупереджено розглядати. За офіційною статистикою 40% справ НАБУ залишаються у судах без розгляду по 4-12 місяців, в той же час лише 1,2% кримінальних справ затримуються в судах. Судді блокують доступ НАБУ до документів, зливають інформацію про обшуки, судова система є недосконала і тільки Антикорупційний суд зможе виправити ситуацію. В парламенті перебуває законопроект №6011, що врегульовує створення відповідних судових інституцій. Обмеження недоторканності народних депутатів (законопроект №6773), з одного боку, дозволить притягати їх до кримінальної відповідальності на загальних підставах, з іншого –  збереже імунітет   відсутність можливості переслідування за наслідками їх політичної позиції та висловлювань.».

Частина активістів виїдуть до Києва вже 16 жовтня, щоб взяти участь в акції під Верховною радою. А тих, хто не може приїхати до столиці вони запрошують приєднатися до пікету Тернопільської обласної ради 17 жовтня.

«Закликаю всіх, хто не може приїхати до Києва 17 жовтня, прийти зранку до обласної ради і підтримати наших друзів, які будуть пікетувати Білий дім, – зазначив Ігор Василів, керівник тернопільського обласного осередку ВО «Автомайдан». – Ми розуміємо що завтра зранку розпочнуть працювати Комітети ВРУ і дуже тяжко буде цих три питання поставити на розгляд народних депутатів. Але ми будемо старатися робити так, щоб їх винесли на розгляд. Якщо депутати затягуватимуть справу, а ми розуміємо, що ніхто з партії БПП не захоче проголосувати за зняття недоторканості або антикорупційний суд, ми готові залишитись на кілька днів в Києві. Ми всіх будемо запускаємо у приміщення Верховної ради, а далі будемо старатися не випустити депутатів доти, доки вони не приймуть Велику політичну реформу.».