Головна Політакценти «Децентралізація дає можливість керівникам громад робити те, що потрібно людям» – Олег...

«Децентралізація дає можливість керівникам громад робити те, що потрібно людям» – Олег Ковдрин

Трибухівська об’єднана територіальна громада одна з наймолодших в Тернопільській області, попри це, завдяки активній роботі очільника ОТГ та команди в особі депутатського складу, виконавчого комітету та ініціативних жителів села, її називають «громадою розвитку». До її складу входять села Трибухівці та Пишківці. Налічує громада 5 тисяч 400 жителів.

У 2016 році на місцевих виборах в ОТГ Тернопільщини Олег Ковдрин балотувався шляхом самовисування, але за підтримки партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Він набрав 92% голосів виборців. І вже на посаді голови доводить справами, що жителі Трибухівської громади зробили правильний вибір.

«Нам вдалося втілити проекти, якими пишаюся разом з громадою»

– Коли стали громадою, за які проекти взялися в першу чергу?

– Першою справою стала розроблення проектно-кошторисної документації щодо капітального ремонту шкіл обох сіл нашої громади. За 2017 рік перекрито дахи цих освітніх закладів, зроблено водовідведення, поміняно старі вікна на нові металопластикові. В дошкільному навчальному закладі с.Трибухівці проведено капітальний ремонт опалення, а в дитячому садочку, що в селі Пишківці – поточний ремонт приміщення та встановлено додаткове електричне опалення. Поміняно теплотрасу в Пишківській школі, від котельні до самого приміщення освітнього закладу, та в дитячому садочку в Трибухівцях. Заклади добре не обігрівалися внаслідок застарілих теплотрас, відповідно, були великі енерговитрати. Цю проблему усунуто і умови навчання і перебування дітей в цих закладах зроблено комфортнішими.

– Капітальний ремонт Трибухівської школи є одним з масштабних проектів, що втілюється в громаді. Що він передбачає?

– В освітній сфері це наймасштабніший проект. Загальна вартість проекту становить 10 млн грн і включає в себе термомодернізацію приміщення, ремонт спортзалу, заміну системи внутрішнього опалення, дверей, вікон, внутрішні ремонтні роботи. Частина робіт вже виконана.

– Знаємо, що відремонтували Будинок культури, який 15 років був в аварійному стані.

– Так, ми відкрили сільський Будинок культури у 2017 році після капітального ремонту приміщення та благоустрою прилеглої території. Однією з нагальних проблем, коли ми створювали громаду, була відсутність Будинку культури, де могли б аматорські гуртки, колективи, ансамблі займалися художньою самодіяльністю. Будівля довгий час була у занедбаному стані. Зараз маємо гарний заклад, який ожив, де проводяться репетиції, організовуються мистецькі та культурні заходи, конференції, круглі столи, проводиться покази художніх та документальних фільмів, вечори відпочинку, тощо. Крім того, в приміщенні сільського будинку культури облаштовано зал для урочистого проведення шлюбних церемоній. А в серпні 2018 року під час святкування Дня с. Пишківці, після капітального ремонту відкрили Пишківський сільський клуб, де також створено всі умови належного функціонування закладу культури. Ми пишаємося, коли втілюємо такі проекти.

«Ми забезпечили жителів сіл громади централізованим водопостачанням»

– До утворення громади у селах була проблема щодо водопостачання. Що зроблено для вирішення цього питання?

– Постійно були перебої з водою. Взялися вирішувати цю проблему. Спільно із активними та небайдужими жителями громади, які не побоялися взяти на себе таку відповідальність, створили кооперативи щодо водопостачання. Практично все село Пишківці буде незабаром забезпечено централізованим водопостачанням. У Трибухівцях є два кооперативи, плануємо створити ще один і вже 80 відсотків населення буде охоплено. На даний час 75 відсотків жителів громади забезпечені централізованим водопостачанням.

– А ви і вуличне освітлення провели?

– Так. В обох населених пунктах провели вуличне освітлення. Громада освітлена на 90 відсотків. Це важливо для людей не тільки в плані комфорту, а й в першу чергу, безпеки. І ще й інші проекти, які були дуже важливими для людей. Провели ямковий ремонт доріг у 2017-му. У цьому році ми зробили півкілометра асфальтного покриття на вулицях місцевого значення. Створили публічно-шкільні бібліотеки, шляхом об’єднання сільських та шкільних бібліотек. Частково зроблено поточні ремонти приміщень, де вони розміщені.

Зробили поточний ремонт приміщення адмінбудівлі сільської ради.

«Відкриття футбольного майданчика стало справжнім святом для дітлахів»

– 21 жовтня на території громади урочисто відкрито спортивний майданчик з міні-футболу. Коли виник задум втілити такий проект?

– Ідея з’явилася давно. Колись я багато їздив за кордон, бачив які там майданчики. Хотів мати такі ж самі футбольні поля тут. І чудово, що держава дала нам можливість втілити цю мрію. Адже збудували спортмайданчик на умовах співфінансування із державного і місцевого бюджетів у співвідношенні «50 % на 50%». У нашій громаді дві футбольні команди, одна – грає на першість області, а друга команда на першість району. У Трибухівцях у нас велика школа, де навчаються більше 370 учнів, тут багато підростаючих хлопців, а також дівчат, які грають у футбол. До цього часу в районі був тільки один майданчик зі штучним покриттям, це в Бучачі біля школи. Звісно, ми теж хотіли мати такі умови для проведення тренувань, турнірів. І вже переконалися, що мали правильні наміри. Адже відкриття цього майданчика стало справжнім святом для дітлахів. Серед почесних гостей урочистого заходу був голова Федерації футболу Тернопільської області, народний депутат України Тарас Юрик, представники місцевої влади. Тарас Юрик презентував дітям комплект футбольних м’ячів. Сподіваємося, що наші юні футболісти в майбутньому поповнюватимуть професійні команди. Адже мають вже усі умови для розвитку у сфері спорту. До речі, з дня відкриття майданчика на цьому полі щоднязаймаються діти, їх вже поділили на три вікові категорії, і вони тренуються згідно з графіком.

«Люди хочуть бачити, як працює влада. І це правильно!»

-У кожній громаді є ініціативна група, яка починає впроваджувати нові проекти. Хто входить до цієї групи у вашій ОТГ?

– Виконавчий комітет, особливо активну роботу проводять секретар сільської ради Любов Михайлівна Поселюжна, керуюча справами Лілія Степанівна Кущак, голова депутатської комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури Марія Іванівна Качур. Це і є той кістяк, який вивчає, планує, працює на розвиток громади. Люди постійно контролюють, чи робиться щось в громаді, хочуть бачити, як працює влада. І це правильно.

– Хто найбільше підтримує в сімї?

– Моя дружина Галина. Ми одружилися у 2000 році, у нас троє дітей, найменшій дитині 6 років, дочці – 16, старшому синові-17. Діти також підтримують. Усі разом тримаємося завжди, це дає силу подолати будь-які складнощі.

– Як ви розподіляєте час, щоб з одного боку втілити усі ініціативи, а з іншого боку надати належну увагу сім’ї?

– Раніше треба вставати, пізніше лягати. Кожного тижня, кожної неділі обов’язково цілою сім’єю ідемо до церкви, молимося за здоров’я родини, за громаду, за мир в Україні. Якщо говорити про організацію відпочинку, практично вільного часу не маю. Окрім втілення інфраструктурних проектів, максимально підтримую ініціативи громади у різних сферах, відвідую заходи, спілкуюся з представниками громадськості. Разом з тим, долучаюся до виховання дітей, активно слідкую за навчанням наймолодшого сина. Сім’я з розумінням ставиться до мого насиченого графіку. Я дякую за це.

– Як ви оцінюєте старт «Нової української школи» у вашій громаді і чим підтримали освітян?

– Мій молодший син як раз цього року пішов у перший клас. Йому дуже цікаво, тому що він не міг звикнути до дитячого садочку, бо завжди хотів бавитися. А в «Новій українській школі» як раз немає різкого перелому. Вона дозволяє плавно перейти від дитячого життя до юнацького. Це навчання у формі гри. Загалом зараз дуже велика увага приділяється освітній сфері, поліпшується матеріально-технічна база. Я це оцінюю як батько і як голова громади. А про те, як ми підтримали освітян, скажу, що зроблено три кабінети для початкових класів, два у Трибухівській ЗОШ, і один – у Пишківській школі. Зроблено капітальні ремонти та укомплектовано усім необхіднім обладнанням.

«Маємо підтримати Президента та всі починання з реформування країни»

– Які головні повноваження дає децентралізація, що є вирішальним для успішної розбудови громади?

– Найбільш важливим є те, що держава дає кошти на розвиток інфраструктури, друге – значна частина податків залишається на місці. І третє – самі розпоряджаємося коштами. Це дуже важливо. У нас багато підприємств. Загалом зареєстровано понад 90 підприємців. Є аграрні фірми, цегельний завод. Петро Іванович Гадз дуже вболіває за громаду і завжди готовий допомогти. Більше 60 відсотків надходжень до бюджету – це податки, сплачені фермерським господарством «Гадз». Тобто розвиток бізнесу є дуже важливим для економічного зростання громади.

– Знаю, що люди із Трибухівської громади хвалилися промисловими потужностями перед Президентом України. Як розвиток підприємницької діяльності впливає на добробут громади?

– У грудні 2016 року Президент України Петро Порошенко приїжджав у Бучацький район. Глава держави відвідав у селі Трибухівці фермерське господарство «Гадз», взяв участь в церемонії відкриття нового холодильного комплексу. Президент відвідав цех із виробництва і відбору саджанців фруктових дерев та цех, де зберігається продукція.Чим більше буде розширено виробничих потужностей таких господарств, чим більше нових цехів будуть відкривати на території громади, тим краще для економічного розвитку ОТГ. Бюджет громади значно збільшився за рахунок поступлення коштів від сплати податків фізичних і юридичних осіб. Значна частина надходжень пов’язана із добре розвиненим аграрним сектором на території нашої ОТГ.

Децентралізація виправдала ваші надії, у якому напрямку треба країні рухатися далі?

– Реформу децентралізації треба продовжити. Може вже і час внести зміни на законодавчому рівні, щоб згідно перспективного плану максимально розвивати громади. Ми маємо підтримати Президента України Петра Порошенка та всі починання з реформування країни, які були запроваджені упродовж останніх років. Якщо обернутися назад та подивитися, що робилося за попередньої влади, коли сільські голови не могли дати ради проблемам, які виникали, і щоб щось зробити треба було випрошувати копійки в підприємців, то зараз ситуація кардинально помінялася. За рахунок запровадження реформи децентралізації ми вже реалізували важливі для людей проекти – провели ремонти у школах, дитячих садочках, відремонтували Будинок культури, відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям, ремонтуємо дороги, облаштовуємо вуличне освітлення. Паралельно плануємо подальшу стратегію розвитку громади, щоб реалізувати всі плани та реформи, які були започатковані, та довести їх до логічного завершення.