Головна Політакценти Депутати Тернопільської міської ради будуть жити за «Кодексом етики»  – без корупції...

Депутати Тернопільської міської ради будуть жити за «Кодексом етики»  – без корупції та конфлікту інтересів

Кодекс етики депутата ухвалили депутати Тернопільської міської ради на черговому пленарному засіданні, яке відбулося у середині грудня. Відтак, тепер цей документ регулює правила поведінки, принципи роботи депутата, його відносини з виборцями та ЗМІ, представниками інших гілок влади, міжфракційні відносини, зустрічі з іноземними громадянами, запобігання проявам корупції, конфлікту інтересів та інші аспекти.

Що таке Кодекс етики

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, головна мета Кодексу етики – покращення персональної відповідальності за належне виконання депутатських обов’язків, забезпечення прозорості в роботі міської ради, запобігання зловживанням службовим становищем. За словами мера, депутат, який підписав Кодекс, несе не лише відповідальність перед законом за неправомірну або неналежну діяльність, але й перед громадою та своїми колегами. Підписавши документ, депутати взяли на себе зобов’язання працювати чесно і лише на користь громади.

Кодекс і боротьба з корупцією

У Кодексі чітко прописано, що депутати не мають права використовувати службове становище для отримання неправомірної вигоди. Депутат має використовувати свій мандат лише для служіння громаді, а не для самозбагачення. 

Також Кодекс виключає конфлікт інтересів, коли у депутата є приватний інтерес у сфері, в якій він виконує свої службові чи представницькі повноваження. Для прикладу, часто буває, що депутати виносять на голосування та голосують за питання, які прямо стосуються їх особистого бізнесу, родичів чи близьких. Це дуже популярний вид корупційного діяння. 

Кодекс зобов’язує депутатів відмовитися від неправомірних подарунків та винагород за їхню «допомогу». Депутат міської ради має працювати на громаду Тернополя, на всіх тернополян безкоштовно. Це його обов’язок.

Кодекс забороняє ще одну дуже популярну серед депутатів корупційну дію – це лобіювання. Визначення терміну «лобіювання» означає скоординовану практику обстоювання інтересів або чинення тиску на депутатів, державних службовців, посадових осіб на користь того або іншого рішення. Дуже часто доводиться чути: «я знайомий з одним із депутатів, і він моє питання «порішає» за гроші». Тепер такі «рішання» – це не лише кримінальний злочин, але й зрада інтересів громади. Депутат має працювати на інтереси всіх тернополян, а не окремих індивідів.

Як повідомив міський голова Тернополя, Кодекс етики – це черговий крок до відкритості роботи міської ради.

«Кожен депутат, який підписав Кодекс етики, бере на себе відповідальність служити громаді Тернополя, а не собі особисто, своїм родичам чи знайомим. Якщо він порушує ці основні принципи, його чекає не лише кримінальна відповідальність, але й зневага громади», – зазначив Сергій Надал.

Контроль та відповідальність за порушення Кодексу

Контроль за дотриманням Кодексу етики депутата здійснюватиме постійна комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Відповідальність за порушення Кодексу етики депутатами є попередження із занесенням такого повідомлення до протоколу засідання, інформування про недостойну поведінку депутата та заходи впливу, шляхом розміщення такої інформації у ЗМІ. А у випадку виявлення ознак злочину або адміністративного правопорушення ці факти будуть направлені в правоохоронні органи.

Віра Сотник

Список депутатів Тернопільської міської ради:

Шумада Віктор Володимирович

Артимович Андрій Іванович

Баб’юк Марія Петрівна

Балук Любомир Іванович

Бич Павло Дмитрович

Білан Тарас Богданович

Бліхар Володимир Васильович

Болєщук Петро Михайлович

Газилишин Андрій Богданович

Гевко Галина Орестівна

Генсерук Віктор Анатолійович

Гринда Володимир Павлович

Грицишин Андрій Антонович

Зелінка Назарій Володимирович

Зінь Іван Федорович

Ібрагімов Михайло Раджепович

Климчук Олег Андрійович

Козбур Мар’ян Романович

Костюк Ігор Васильович

Ландяк Петро Дмитрович

Лупак Сергій Михайлович

Ляхович Роман Мар’янович

Місько Володимир Володимирович

Нитка Олег Богданович

Паньків Наталія Миколаївна

Півторак Святослав Романович

Поврозник Петро Іванович

Прокопів Ліна Анатоліївна

Редьква Назарій Михайлович

Серетний Тарас Ігорович

Сиротюк Михайло Мирославович

Смакоуз Юрій Георгійович

Стукало Андрій Васильович

Ткаченко Андрій Миколайович

Торожнюк Роман Васильович

Турецька Наталія Іванівна

Шараськіна Вікторія Андріївна

Шкула Андрій Петрович

Шморгай Олег Васильович

Шоломейчук Наталія Василівна

Штопко Юрій Васильович

Яциковська Оксана Богданівна