Головна Політакценти Декларації: що приховують посадовці

Декларації: що приховують посадовці

Аналіз декларацій перших посадових осіб місцевих органів влади Тернопільської області провели громадські учасники коаліції «Чесна влада – багата держава». Він показав, що деякі чиновники не вказують джерела надходження готівкових коштів, не декларують будинки і земельні ділянки, а бо ж, навпаки рухоме і нерухоме майно дивним чином зникає з їхніх декларацій. Про посадовців Тернопільської обласної державної адміністрації, у деклараціях яких виявили невідповідності між поданими ними даними та реальним станом речей, ми вже писали. Тепер керівник проекту з аналізу декларацій розповість про голів та заступників районних державних адміністрацій.

Юрій Головатюк, перший заступник Збаразької РДА. Інформацію ми виявили шляхом моніторингових поїздок, які здійснювали в районах за інформацією наших представників. У Вишнівці виявили не задекларований будинок з магазином, який, за даними дуже багатьох односельців, належить сімейству Головатюка. Магазин працює. А згідно декларації, яку подав Головатюк, у нього відсутнє будь-яке майно, є тільки незавершене будівництво площею 186 квадратних метрів. Але будівля у Вишнівці перевищує 186 метрів, тим більше, що ні проживання, ні ведення бізнесу у будівлі, яка не введена в експлуатацію неможливе. Також ми виявили земельну ділянку навколо придбаної ним будівлі хлібзаводу. Площа більше як пів гектара обгороджена бетонним парканом. Згідно кадастровї карти це земля державна, але очевидно, що він нею користується, і в декларацію вона не внесена.

Ігор Скобляк, заступник голови Козівської районної державної адміністрації. Це людина, яка майже все життя працювала на посаді секретаря Козівської селищної ради. Згідно його біографії, деякий час він перебував на обліку у службі зайнятості. У нього відсутнє зареєстроване місце проживання та будь-яка нерухомість у власності чи користуванні. Його дружина працювала в апараті Козівської РДА, зараз у власності має два незавершених будівництва площею 304,9 квадратних метрів та 129,1 квадратний метр у Козові. Причому дохід сім’ї з 4 осіб за 2015 рік складав всього 135 тисяч гривень, що становить 2800 гривень на одну людину в місяць. Як, маючи такий дохід, можна вести два великих будівництва для мене особисто є великою загадкою.».

Усі наведені дані є опубліковані в «Аналітичному звіті за результатами громадського моніторингу відповідності інформації у деклараціях перших посадових осіб місцевих органів влади Тернопільської області з реальним рівнем їхнього життя». Також результати перевірки активісти надіслали у Національне агентство з питань запобігання корупції та Національне антикорупційне бюро України.

На фото: Олександр Похилий перший зліва