Головна Політакценти Віктор Шумада: Кримінальна справа проти Петра Порошенка через отримання Томосу – це...

Віктор Шумада: Кримінальна справа проти Петра Порошенка через отримання Томосу – це частина проросійського реваншу проти України

Сьогодні громадські організації та патріотичні об’єднання Тернопільщини прийняли звернення до президента України Володимира Зеленського, генерального прокурора Ірини Венедіктової та народних депутатів України з приводу неприпустимості використання правоохоронних органів для політичного тиску на Православну Церкву України. У форматі круглого столу вони обговорили сучасні виклики, які стоять перед країною.

“Відкриття кримінальної справи проти п’ятого президента України, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка – спроба поставити під сумнів законність отримання Томосу та утворення Православної Церкви України повністю лягає в канву проросійського реваншу. Адже Москва не зацікавлена в тому, щоб в Україні була автокефальна православна церква. Тому РФ через своїх агентів впливу, таких, як Добкін та інші «вкидує» відповідні меседжі, – зазначив на круглому столі голова Тернопільської міської організації партії “Європейська Солідарність” Віктор Шумада.

Віктор Шумада також наголосив, що процес утворення ПЦУ є історичним і надзвичайно важливим кроком для України. Адже це об’єднало православних віруючих країни – дві церкви УПЦ КП та УАПЦ злилися в одну, окрім цього, більше тисячі громад перейшли з УПЦ МП.

– На жаль, зараз відслідковується тенденція, що теперішня влада не підтримує і не надає сприяння громадам щодо переходу з УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України. Саме через відсутність такої підтримки перереєстрація статутів релігійних громад не відбувається на даний час активно», – зазначив Віктор Шумада.

Політик також наголосив, що судова система України має працювати в інтересах нашої держави, а не на користь окремих олігархів і РФ. А політичні переслідування влади і дії, які можуть  розпалити міжрелігійну ворожнечу, є вкрай небезпечними для країни.

–  Ми звертаємося до центральної влади і вимагаємо негайно припинити тиск на церкву, припинити політичні переслідування і дії, які несуть великі загрози для нашої країни. Закликаємо діяти не на користь ворога, а винятково на збереження фундаментальних  цінностей та досягнень нашої держави, – зазначив Віктор Шумада.