Головна Політакценти Бюджет-2019: що принесе українцям новий кошторис держави?

Бюджет-2019: що принесе українцям новий кошторис держави?

Зниження рівня інфляції, підняття мінімальної заробітної плати, ріст ВВП, перерахунок пенсій, покращення фінансового забезпечення військовослужбовців, відремонтовані дороги та нові об’єкти інфраструктури. Це не передвиборчі обіцянки, це показники бюджету на 2019 рік. В Уряді головний фінансовий кошторис країни називають бюджетом розбудови країни. У статті нижче ми розглянемо основні видатки України в 2019 році.

Соціальний захист

В 2019 році Кабінет міністрів передбачив збільшення розміру субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальної допомоги до 63 млрд. грн. Ці кошти включатимуть в себе і фінансування нових урядових ініціатив допомоги українським родинам з дітьми – «пакунок малюка», муніципальну няню – і програму монетизації субсидій на житлово-комунальні послуги.

З нового року підвищиться мінімальна заробітна плата, яка збільшиться до 4200 гривень., а з 1 березня 2019 року вперше будуть автоматично проіндексовані пенсії в залежності від зростання інфляції та середньої заробітної плати. Крім того зростуть і військові пенсії – в середньому на 738 гривень.

«В держбюджеті на 2019 рік передбачається достатній ресурс, щоб повністю покрити індексацію пенсій українцям, заплановану з весни, і збільшення пенсій військовим пенсіонерам, які також заплановано на 2019 рік», – заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Що стосується програми фінансування субсидій, то за словами міністра з цією метою буде виділено близько 58 млрд.грн. Ці кошти витрачатимуться за двома напрямками, один з яких передбачає перехід на монетизацію субсидій до кінця 2019 року.

Розбудова доріг

В 2019 році Уряд планує  продовжити масштабний ремонт і будівництво доріг. Якщо до кінця цього року заплановано якісно відремонтувати близько 4 000 кілометрів автошляхів, то наступного року плани не менш амбітні. Тож, загальні витрати на розвиток дорожньої інфраструктури збільшаться на 7,9 млрд. грн. і складуть 55,6 млрд. грн. Гроші підуть не лише на відновлення доріг державного значення – субвенція на місцеві дороги в проекті бюджету на 2019 рік становить 14,7 млрд. грн. На безпеку руху спрямують 2,1 млрд. грн.

Безпека та оборона

Загальний фонд коштів виділених на безпеку та оборону держави становитиме 212 млрд. грн. З них близько 40 мільярдів піде на закупівлюта модернізацію військової техніки. Також українських військових забезпечать житлом –на суму 1.8 млрд грн. Зарплати захисників України зростуть майже на третину. З наступного року вони становитимуть не менше 10 тисяч гривень.

Децентралізація

Свій відбиток у бюджеті знайшли і стратегічні завдання з фінансового зміцнення і розвитку територіальних громад. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд. грн. 

Для того щоб збільшити ресурс місцевих бюджетів, були передбачені додаткові надходження: на місцях будуть залишати надходження від ряду податків, зборів та акцизів. За рахунок наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані і побудовані амбулаторії, дитячі садки, школи, стадіони, будинки культури і багато інших об’єктів. Так, в цьому році за рахунок фінансування ДФРР та субвенції на розвиток ОТГ вже реалізується 3170 проектів на загальну суму 7,7 млрд грн.

Активне реформування медицини

Наступного року на підтримку і розбудову оновленої системи надання первинної медичної допомоги буде виділено більше 15 млрд гривень. Розпочнеться і реформа екстреної медичної допомоги, на яку передбачено 1 млрд грн. За ці кошти будуть запроваджені сучасні диспетчерські протоколи, оновлено парк автомобілів “швидкої” та ін. Стільки же коштів спрямують і на програму «Доступні ліки». Завдяки їй люди мають можливість отримати безкоштовно чи з незначною доплатою понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Разом з цим, у 2019 році розпочнеться етап запровадження безкоштовної діагностики.Пацієнти зможуть безкоштовно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок.

Зростання економіки

Відповідно до держбюджету в 2019 році планується зростання ВВП на рівні 3%. З урахуванням того, що після подолання падіння економіка України зростає вже десять кварталів поспіль, ці цифри виглядають цілком реально 

Ключовим елементами Державного бюджету на 2019 рік стали  реалізація великих інфраструктурних проектів, оборона країни, забезпечення фінансування реформ, підтримка і покращення соціальних стандартів.

«Державний бюджет 2019 – це бюджет сталої розбудови країни.  Зміни, які ми робимо – це не точкові зміни. Це зміни, які вплинуть на різні сфери і на розвиток держави вцілому»,– підкреслив Володимир Гройсман.