Головна Політакценти Будівництва ГЕС на Дніпрі не буде. І це питання закрите остаточно

Будівництва ГЕС на Дніпрі не буде. І це питання закрите остаточно

Свого часу тема будівництва ГЕС на Дністрі збентежила мешканців Заліщицького та Борщівського районів. Минуло вже чимало часу, але й досі спекуляції на цій темі тривають, особливо перед виборами.

Дуже дивно, що політики ще досі маніпулюють темою ГЕС, адже ще два роки тому народний депутат Олег Барна (мажоритарник від 167 округу) на найвищому рівні повністю закрив це питання. Спершу він звернувся до прем’єр-міністра України, а потім і до міністра енергетики та керівництва ПРАТ «Укргідроенерго», доводячи недоцільність і неможливість будівництва ГЕС на Дністрі без погодження людей, які живуть в басейні річки. Опісля з цього ж приводу Барна виступав у Верховній Раді та на засіданні уряду. «Не слід навіть виробляти проектно-кошторисну документацію на це будівництво, якщо люди будуть проти», – пояснював нардеп.

До Олега Барни тоді дослухалися. Хоча на кону стояли 1,1 мільярда євро, який Європейський банк реконструкції і розвитку виділяв на будівництво каскаду ГЕС на Дністрі. Однак депутат-мажоритарник застеріг, що він особисто протистоятиме цьому проекту, якщо його виборці будуть проти будови. І е допоможуть жодні позитивні висновки будь-яких служб, навіть екологічних. Відповідно порадив 155 мільйонів гривень, які були закладені в держбюджетні на проектно-кошторисну документацію, витратити за іншим призначенням. Наприклад, на розвиток туристичної інфраструктури в басейні Дністра, екологічних проектів, розвиток сонячної чи вітрової енергетики чи на ремонт вже існуючих ГЕС на малих річках.

Тому будь-які спекуляції на цій темі сьогодні є надуманими, а всілякі політичні заяви – чистої води популізм на штучно надуманій проблемі заради власного піару кандидатів.