Головна Політакценти Антикризовий штаб, робота АЕС та додаткове вугілля: «УДАР Віталія Кличка» знає, як...

Антикризовий штаб, робота АЕС та додаткове вугілля: «УДАР Віталія Кличка» знає, як уникнути енергетичної кризи у країні

У партії «УДАР Віталія Кличка» заявили, що Україна має всіма наявними інструментами посилювати свою енергетичну незалежність, аби уникнути кризи.

Так, 10 листопада президент Володимир Зеленський закликав великий бізнес і

журналістів припинити «розганяти новини про нестачу» вугілля і газу. Він зауважив, що ситуація є не такою трагічною, як її змальовують у деяких медіа, а навіть кращою, аніж у багатьох інших країнах світу.

Та за оцінками експертів, недостатні запаси вугілля на ТЕС/ТЕЦ, критичні обсяги газу в ПСГ та неможливість забезпечення постійної безперебійної роботи 14 з 15 атомних енергоблоків разом справді створюють суттєві ризики для безпроблемного проходження Україною опалювального сезону. І пов’язані вони не лише із дефіцитом вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ чи браком вільних обігових коштів на його закупівлю. У партії «УДАР Віталія Кличка» вважають, що додатковий ризик – рекордна у лютому 2021 року і значна напередодні зими 2021–2022 років кількість аварійних ремонтів на блоках вугільних ТЕС і ТЕЦ.

Партія «УДАР Віталія Кличка» переконана, що в разі зупинки великої кількості вугільних ТЕС і ТЕЦ навіть потенційне імпортування Україною взимку 2021–2022 років електроенергії з АЕС Білорусі не допоможе уникнути порушення роботи Об’єднаної енергетичної системи України (ОЕС України) та ймовірного блекауту – системної аварії із відключенням електропостачання всієї країни.

«Ударівці» вважають, що в Україні є всі ознаки наближення енергетичної кризи, яка може проявитися не лише у вигляді планових, «віялових» відключень електроенергії, але й неконтрольованого виключення окремих складових об’єднаної енергетичної системи – т.зв. блекауту.

Ознаками реальності такого сценарію є декілька факторів: критично малі запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ; на 15 ТЕС експлуатуються 26 з загальної кількості 88 енергоблоків сумарною потужністю близько 4,1 тис. МВт; Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада; на ринку електричної енергії продовжує зберігатися ситуація перехресної заборгованості; На 4 АЕС експлуатуються сумарно 11 з загальної кількості 15 енергоблоків потужністю близько 9,9 тис. МВт, пояснюють у партії.

«УДАР Віталія Кличка» запропонував свій план заходів з недопущення енергетичної кризи. Найперше – скликати і перевести у формат постійної роботи державний антикризовий енергетичний штаб, залучивши до його роботи голів найбільших міст України. Також пропонують розробити оновлений графік роботи АЕС з метою забезпечити максимальну потужність атомної генерації – мають працювати 14 блоків із 15, а всі не критичні ремонти перенести на весну 2022 року. Окрім цього, у партії вважають за доцільне домовитися про постачання додаткових 2 млн тонн імпортного вугілля та дозволити використовувати газ як резервний вид палива в обсязі 1,2-1,5

млрд кубів.

Незалежно від складнощів, з якими стикнеться Україна цього опалювального

сезону уряд має продовжувати вживати заходи для посилення енергетичної

незалежності України. Передусім такими заходами є інвестиції у видобуток

власного газу, розвиток альтернативних джерел енергії та завершення

приєднання до європейської енергетичної системи ENTSO-E, – наголошують в партії.