Головна Події Глава УГКЦ у Зарваниці освятив «Український Єрусалим»

Глава УГКЦ у Зарваниці освятив «Український Єрусалим»

Сьогодні, 27 серпня, Глава і Отець УГКЦ блаженніший Святослав здійснив чин освячення унікального комплексу «Українського Єрусалиму» у Марійському духовному центрі Зарваниці [фоторепортаж]. В освяченні взяв участь хранитель Святої Землі о. Франческо Паттон, ЧБМ, який привіз камінь із Гробу Господнього. Свята реліквія, відтак, буде вмонтована у копію споруди у Зарваниці.

 

Приїзд блаженнішого Святослава вітав збір архиєреїв УГКЦ на чолі з архиєпископом і митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василієм (Семенюком), понад близько 100 священиків та велика кількість вірних. Спочатку усі відвідали собор Зарваницької Матері Божої, де перед чудотворною іконою було відслужено Молебень до Пресвятої Богородиці. Далі процесія, під величний звук дзвонів, попрямувала на вершину пагорба повз стації Хресної дороги, до місця освячення.

До унікального комплексу культових споруд Святої землі, будівництво якого розпочалося влітку 2014 року, увійшли копія Гробу Господнього, Голгофа – гора, на якій розп’яли Ісуса Христа, Оливний сад, де Ісус молився перед арештом, Сходи Покаяння (Святі сходи), якими Ісус Христос підіймався на суд до Пилата, купіль Ветезда, де оздоровлювалися хворі, Левові (Ліонські) ворота та Вежа Давида.

 

«У цій хвилині на наших очах і нашими грішними руками здійснилося Боже діло. Ми сьогодні урочисто прикликали благодать Святого Духа, для того, щоб освятити місце, яке є копією града Єрусалиму, місце, яке наш народ вже назвав «Українським Єрусалимом», – зазначив блаженніший Святослав. -Немає в Україні кращого місця, де вперше в історії нашої землі є споруджений “Український Єрусалим”,  ніж у Зарваниці. Це місце, яке сам Господь через свою Непорочну Матір обрав, як місце зустрічі з українським народом, який став Богом вибраний 1030 років тому, у Хрещенні Святого рівноапостольного князя Володимира.

На завершення Глава Церкви зазначив, що «тут лунатиме молитва за мир в Україні, адже мир є даром, який у свій час Господь пошле нам за молитвами Божого люду.  Віримо, що в день, коли ми поблагословили «Український Єрусалим», тут спочиває Боже ім’я».

Оскільки проща відбулася з нагоди празника Успення Пресвятої Богородиці, традиційно найчисельнішою була присутність вірних Коломийської єпархії УГКЦ на чолі з владикою Василієм (Івасюком). Особливим гостем став владика Борис (Гудзяк), голова єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії.

Після Вечірня із виставленням Плащаниці, яка відбулася у собор Зарваницької Матері Божої у каплиці біля парафіяльної церкви та у Соборі відбулися Архиєрейські Святі Літургії. Також вірні візьмуть участь у багатотисячному поході зі свічками до монументу Пресвятої Богородиці.

Завтра, 28 серпня, владики очолять о 7.30 Архиєрейську Святу Літургію (на подіумі біля Собору) та о 9.00 це ж Богослужіння у Соборі Зарваницької Матері Божої. Далі відбудеться освячення води.