Головна Новини У хліборобській біографії жителя Тернопільщини цьогорічні жнива – тридцять п’яті

У хліборобській біографії жителя Тернопільщини цьогорічні жнива – тридцять п’яті

– Легких жнив, як і легкого хліба, – не буває. До кожного сезону хлібозбирання треба готуватися заздалегідь, – розмірковує генеральний директор ТОВ «Вікторія» Степан Маціборка.

Цьогорічні жнива у його хліборобській біографії – тридцять п’яті. У далеких 80-х прийшов у байковецьке колективне господарство, де його відразу обрали заступником керівника. У 2000 році разом з Андрієм Бараном, заслуженим працівником сільського господарства України, організували перше в районі приватно-орендне підприємство. Жителі Байківців повірили тоді Степану Маціборці й віддали в оренду 860 гектарів своїх земельних паїв. Упродовж кількох літ створили належну матеріально-технічну базу, сучасний машинно-тракторний парк, виробничі майстерні, працьовиту й відповідальну команду однодумців. Згодом свої земельні паї «Вікторії» запропонували жителі навколишніх сіл району – Шляхтинців, Гаїв Шевченківських, Соборного, Чернелева-Руського й Ступок.
ТОВ «Вікторія» сьогодні одне з лідерів високої урожайності не лише у Тернопільському районі, але й в області. Торік на круг зібрали понад 65 центнерів збіжжя, 720 центнерів у заліковій вазі цукрового буряка. Рентабельність і прибутковість солодкої галузі тут зросла у півтора-два рази.
– Жнива-2018 розпочнемо із 200-гектарної площі озимого ячменю, традиційно – це перша культура для збирання, – каже головний агроном Сергій Якимець. – Лише згодом перейдемо до озимого ріпаку, якого маємо 220 гектарів. Складські приміщення готові, електронні ваги також, польові дороги, якщо виникне потреба, ще раз прогрейдеруємо. Тож при злагодженій роботі весь жнивний комплекс плануємо провести за 10 днів.
Упродовж кількох десятків літ успішно складають іспит на хліборобську зрілість директор Богдан Заполух, агроном Микола Чупило, завтоком Ігор Рогач, механізатори Володимир Муха, Володимир Волянюк, Юрій Заполух, Володимир Гевусь; водії Зіновій Гураль, Ярослав Грушка, Ярослав Бородай, Зіновій Чупило. З досвітками зустрінеш на жнивному лані молодих, енергійних спеціалістів – головного агронома Сергія Якимця та інженера Назара Озерянського. Тож не дивно, що байковецькі трудівники ланів, за доброю традицією, дають старт жнивній кампанії у Тернопільському районі.
Ярослав БАЧИНСЬКИЙ

Газета “Сільський господар плюс”