Головна Новини У Тернополі демонтують 67 МАФів

У Тернополі демонтують 67 МАФів

12 червня на засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про демонтаж малих архітектурних форм, які не входять у Схему розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємицької діяльності у Тернополі.

Зокрема, мова іде про 67 МАФів, які, відповідно до затвердженої Схеми розміщення тимчасових споруд, не підлягають автоматичному поновленню договорів існуючих сервітутів на земельні ділянки.

«Після затвердження виконкомом у квітні Схеми розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності у Тернополі були визначені ті МАФи, розміщення яких не відповідало даній Схемі, а саме: вони знаходилися на зелених зонах або тротуарах, в охоронних зонах пам’яток  історії, культури і архітектури, на зупинках громадського транспорту або в радіусі 50 м від  загальношкільних та дошкільних закладів. Загалом у Тернополі налічується 97 таких споруд, – зазначив міський голова Сергій Надал. – Відповідно, ці 97 МАФів не підлягають автоматичному поновленню договорів сервітутів. І тому,  всім суб’єктам господарювання – власникам даних тимчасових споруд, були надіслані попереджувальні листи, у яких йшлося про неможливість автоматичного поновлення договорів сервітутів. Натомість, для продовження ведення підприємницької діяльності,  їм було запропоновано або подати звернення на сесію Тернопільської міської ради для погодження депутатами подальшого функціонування кіоску на тому ж місці, або звернутися у міську раду для можливості переміщення їхньої тимчасової споруди на нову незадіяну земельну ділянку, або самостійно демонтувати кіоск у 20-ти денний термін».

Сергій Надал додав, що з числа підприємців-власників цих 97 МАФів, лише декілька самостійно демонтувала кіоски та ще 20 – подали звернення на сесію міської ради, відповідно до рішення якої шістьом з них було погоджено продовжити договір сервітуту.

«А власники ще 67-ми тимчасових споруд ніяким чином не відреагували на листи, а саме – не демонтували самостійно, не пішли на сесію та не написали заяву на зміну місця розміщення МАФу.  А це означає, що з 26 квітня 2019 року (дата закінчення річного терміну, на який було встановлено земельний сервітут) і до сьогоднішнього дня, 67 тимчасових споруд знаходяться на земельних ділянках незаконно, – продовжив очільник Тернополя. – І якщо впродовж наступних 20-ти днів власники цих МАФів не демонтують їх самостійно, або не змінять місце розташування кіоску, ці незаконно розміщені МАФи будуть демонтовані примусово, згідно із прийнятим рішенням виконкому».

Нагадаємо для врегулювання та припинення хаотичного розміщення МАФів у Тернополі, 19 грудня 2018 року на сесії міської ради було прийняте рішення «Про договори земельних сервітутів щодо розміщення тимчасових споруд»,відповідно до якого поновленню не підлягають договори про встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасових споруд, які укладені із суб’єктами господарської діяльності, що розмістили власні тимчасові споруди на газонах, тротуарах, в охоронних зонах інженерних комунікаціях, зупинках громадського транспорту та ближче, ніж 50 м до загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів.