Головна Новини У Тернополі відійшов у вічність видатний професор і хірург

У Тернополі відійшов у вічність видатний професор і хірург

Ректорат, професорсько-викладацький, трудовий та студентський колективи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського висловлюють глибокі співчуття з приводу важкої втрати – українського ученого-хірурга, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри хірургії № 3 Національного медичного університету імені О.Богомольця, академіка НАН і НАМН України, члена Міжнародного наукового комітету Асоціації раку шлунку, члена Правління та Президії Українського товариства хірургів, заслуженного діяча науки і техніки України Фоміна Петра Дмитровича. Петро Дмитрович був почесним професором і членом Наглядової ради ТНМУ.

Він належав до когорти людей, які були переповнені енергією, не зупинялися на досягнутому й постійно випробували свої можливості, а завдяки його таланту тисячі пацієнтів отримали можливість бути здоровими і радіти життю.

Петро Дмитрович розробив і впровадив у практику нові методи операцій пластики стравоходу після механічних пошкоджень, запальних процесів і пухлинних уражень сегментами товстої та тонкої кишок в залежності від особливостей  розгалуження мезентеріальних судин. Основні напрямки його наукової діяльності були спрямовані на розробку на рівні світових стандартів, теоретичне обґрунтування і впровадження в клінічну практику малоінвазивних ендохірургічних і рентгенендоваскулярних технологій та приладів для лікування шлунково-кишкових кровотеч; електрозварюювачих технології в абдомінальної хірургії; хірургічної інфекції, абдомінального сепсису; розробку Держаних стандартів вищої медичної освіти в Україні в галузі вивчення хірургічних дисциплін відповідно міжнародних стандартів.

“У ці скорботні дні розділяємо невимовний сум і тугу з його близькими і рідними. Світлий, добрий спомин про Петра Дмитровича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав.

Ми згадуємо його як мудрого науковця і вчителя, який відкривав всім невичерпну силу знань. Його внесок в організацію та розвиток української медичної освіти і науки є неоціненним.

У скорботі низько схиляємо голову та молимося за упокій його душі.

Вічная пам’ять!”, – йдеться у повідомленні на сайті ТНМУ