Головна Новини “Занадто багато смертей було, і я це все бачила”: Мохнацька зізналася, чому...

“Занадто багато смертей було, і я це все бачила”: Мохнацька зізналася, чому “нафотошопила” себе на Евересті

 17 червня Христина Мохнацька, випускниця тернопільського університету, провела пресконференцію, де пояснила  сходження на Еверест.

Як інформує “Галка“, подія відбулася в Університеті Короля Данила, який був одним з спонсорів її сходження.

“Зараз сюди було йти важче морально, ніж бути два місяці у Непалі. Я начиталася дуже багато у соцмережах, кожен коментар перечитувала. Мала враження, що всі ті люди були там поруч зі мною. Які не знали, що я робила, які мала емоції і відчуття. Я була вражена всім цим. Ще не спустилася у базовий табір, а вже все було розписано, де я була і як себе почувала”, – розпочала розповідь Мохнацька.


Вона розповіла, що незважаючи на її очкування, один з її гідів (шерпів) не мав досвіду сходження на Еверест, інший теж не мав солідного досвіду. Але відступати вже не було куди. Вона визнала, що не змогла піднятися без кисню, як планувала. Бо при тренувальних спробах штурму йшла дуже повільно.

“Ми в 6 вечора прийшли до четвертого табору. В 10 почали підніматися, перед нами було багато людей. Температура була -28. До другої ночі піднялися до висоти 8500. Я почувала себе дуже добре. Десь на 8650 зустріли схід сонця… Я дивилася на свого шерпа і бачила, що з ним щось не так. Його координація була дивна і не така, як завжди. Я почала кричати, “що сталося” – він сказав, що йому погано і дуже болить голова”, – розповіла Мохнацька.

Перший, молодший шерп, пішов на гору, а Мохнацька з досвідченішим шерпом сіли відпочити.


“Я питалася, що робити, як допомогти. Тут спрацював якийсь моральний фактор. Бо перед тим я бачила тіла тих моїх колег, які йшли з нами ще у квітні і загинули. Я не була готова до того, що побачила. І тоді на такій висоті зовсім інші думки, думаєш зовсім інше…Все відбувалося дуже швидко. Мене здивувало те, що шерп не мав аптечки і чаю. Я мала термос і я дала йому той чай і таблетку від голови. Я йому сказала, що залишаю його тут, тому що маю йти, і йду сама. І коли я почала йти сама, я знову побачила тіло зліва, це знову мене вибило з колії…

Я думала лише одне, аби повернутися живою назад, бо обіцяла це своїй доньці. Тут вже не стояло питання вершини. Я розуміла, де я вже є, на якій висоті. Розуміла, що залишилося ще трошки. Але цей вітер і пориви, які збивали з ніг, купа людей, які ходили туди-сюди…

Знаючи, що там шерп, я почала спускатися назад. Занадто багато смертей було, і я це все бачила. Зараз дуже важко сказати, що мені не вистачало 15 метрів, вершину я бачила. Прапорці, людей, але я вернулася, бо розуміла, що треба повернутися по шерпа. Коли до нього повернулася, сказала йому, що треба йти вниз. Коли я спустилася, то я взяла рацію і сказала в табір, що “є вершина”, бо я була впевнена в цьому. Я знала, що можна не дійти 15-20 метрів, і тобі її зарахують. Для мене це була вершина і я була дуже собою задоволена”.

Мохнацька розповіла, що спустившись у базовий табір, там їй повідомили, що вершина не може бути зарахована.

Також Христина прокоментувала її фото, нібито зроблене з вершини Евересту.

“Багато говорили, що це мій шерпа, одягнений у комбінезон. Чому я у масці і окулярах. Люди, не будучи там, знали, як мало бути краще. Як я мала зняти маску, як себе почувати – я не знала. Але рукавиці я зняла, бо не було змоги інакше тримати прапорець. Це фото зроблено з місця, де я не дійшла…Фото моє, зроблене на GoPro. Вершина була ззаду “підсунута”, я на ній не була”, – сказала Христина і зізналася, що відоме фото зроблене не з вершини, а “фотошоплене”.

Жінка розповіла, що пишається собою, де була і що зробила.

На пресконфереції дистанційно виступив відомий альпініст Дмитро Семеренко, котрий одним з перших піддав сумнівам її сходження на вершину. Він зазначив, що ще у таборі, після повернення, шерпи Мохнацької підтверджували, що вона не зайшли на вершину. Він зауважив, що зараз Мохнацька намагається перекласти вину за ситуацію на шерпу, але тут не про це.

“Шерпам платять дорого. Вони професіонали і вони провідники. Христино, у вас було два гіди. Все нести мають вони, чай і аптечка в тому числі, ти йдеш максимально полегшеним”, – сказав Семеренко.

Також він зазначив, що варість сходження офіційно коштує 58 тисяч доларів. Він додав, що та висота, до якої дійшла Мохнацька (ступінь Хілларі) – дуже і дуже солідне досягнення. Але її неправда обезцінює власний подвиг і зусилля та навіть смерті інших альпіністів.

Мохнацька додала, що буде звітувати про кошти, які отримала від своїх спонсорів. Має квитанції з банку. Витратила на сходження 48 тисяч доларів США. Ще чимало коштів витратила на спорядження, але готова звітувати і про них. Каже, воно коштувало для неї 7 тисяч доларів. Раніше Мохнацька говорила, що зібрала 114 тисяч доларів. Але насправді получила від спонсорів менше, бо вирушила на гору з іншою командою, яка виявилася дешевшою.

Також на зустрічі виступив альпініст Олексій Пономаренко з клубу туристів “Кулуар”. Він зазначив, що лише на цій пресконференції почув низку неправди від Христини, хоч вона і зізналася, що “прифотошопила” себе на Евересті. Він попросив її прокоментувати фотомонтажку брехню.


“Розумію, що довіру важко повернути. Я надіюся, що з часом все можна вернути і можна продовжити. Я знаю, що кожна людина має помилки і немає ідеальних людей. Я намагатимуся повернути довіру до себе”, – відповіла Мохнацька.

“Коли вернулася в базовий табір, я ще не переодягнулася, я відкрила інтернет, читала це все, дивилася, була дуже втомлена, нічого не їла і майже не спала. Це мабуть якись психологічний фактор, я це все начиталася і це зіграв психологічний фактор”,– прокоментувала на уточнююче запитання  Христина мету “фотошопу” своєї фотографії.