Головна Новини Жива легенда: Герою – батькові Героя Володимиру Мармусу – 75!

Жива легенда: Герою – батькові Героя Володимиру Мармусу – 75!

Справжня місцева жива легенда – Володимир Мармус – відзначає 75-й День народження, – інформує Чортківська міська рада. Громадсько-політичний діяч, літератор, депутат Тернопільської обласної ради І, ІІІ, ІV скликань, член Української Гельсінської групи, нагороджений орденом «За мужність» І ступеня, ювілейною медаллю «20 років незалежності України», почесний громадянин міста Чорткова, – інформує Чортківська міська рада.
У Центрі культурних послуг імені Катерини Рубчакової щиро вітали сьогоднішнього ювіляра керівництво міської та районної рад, рідні, близькі, артисти центру.
Заступник Чортківського міського голови Віктор Гурин нагородив Володимира Мармуса орденом «За заслуги перед громадою».

Володимир Мармус відомий як учасник національно-патріотичної підпільної організації, що увійшла в історію, як «Росохацька група». У ніч з 21-го на 22 січня 1973 р. разом із побратимами молодий герой насмілився вивісити у Чорткові чотири синьо-жовті прапори та 19 листівок з нагадуванням про те, що за 55 років до того Центральна Рада своїм IV Універсалом проголосила Україну незалежною державою. Учасники акції були заарештовані органами КДБ. Володимир Мармус був засуджений до 6 років позбавлення волі у колонії суворого режиму з подальшим засланням на 5 років. Через 50 років боротьбу за незалежність України продовжив його син Василь, коли московська орда повномасштабною війною рушила на нашу землю. Загинув відважний воїн 11 вересня 2022 року під час звільнення Харківщини.

Джерело