Головна Новини Завдяки СБУ до 5 років тюрми засуджено колаборантку з Почаєва

Завдяки СБУ до 5 років тюрми засуджено колаборантку з Почаєва

За матеріалами Служби безпеки України до п’яти років позбавлення волі засуджено проросійську пропагандистку з Тернопільщини, яка закликала користувачів соціальних мереж до підтримки російських окупантів.

У ході слідства встановлено, що після початку повномасштабного військового вторгнення росіян 50-річна жінка розпочала систематично розповсюджувати у мережі Інтернет матеріали ворожої пропаганди.

Використовуючи обліковий запис свого чоловіка, пропагандистка поширювала численні антиукраїнські дописи «рашистів», якими виправдовувала окупацію України та звеличувала воєнні злочини загарбників.

Злочинні заклики вона розповсюджувала умисно з політико-ідеологічних мотивів, а під час судових засідань не розкаялась у своєму злочині.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд першої інстанції визнав інтернет-агітаторку винною за двома статтями Кримінального кодексу України:

• ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

• ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

За розповсюдження у соціальних мережах кремлівської пропаганди їй призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).