Головна Новини За любов до прекрасного чиновникам дали 5 років

За любов до прекрасного чиновникам дали 5 років

Картина Глущенка Зимове сонце

Картина Глущенка Зимове сонцеВинесено вирок у кримінальній справі за обвинуваченням осіб, які викрали із музеїв картини відомих українських художників: екс-чиновників засудили до 5 років тюрми. Повідомляє ЗІК
За викрадення картин українських художників із Уманського краєзнавчого музею та Ямпільського музею образотворчого мистецтва 24 жовтня 2011 року Крижопільським районним судом Вінницької області засуджені до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих обов’язків, строком на 3 роки та з конфіскацією майна колишній начальник Ямпільського міжрайонного відділу Служби безпеки України у Вінницькій області громадянин В., колишній заступник начальника Уманського райвідділу міліції громадянин М., колишній директор Уманського краєзнавчого музею громадянин В. за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України та колишній начальник Ямпільського відокремленого підрозділу ВКГ «Вінницяводоконал» громадянин П. за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191 КК України до 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих обов’язків строком на 3 роки та з конфіскацією майна.

У ході проведеного військовою прокуратурою Центрального регіону України досудового слідства було викрито корумповану схему викрадення з музеїв картин відомих українських митців, шляхом заміни оригіналів на їх копії. Протягом серпня 2006 року-грудня 2007 року зловмисники заволоділи картинами відомих українських художників, зокрема, роботами Т. Яблонської «Квітневий день», М. Глущенка «Зимове сонце» та «Осіннє очарування», С. Шишка «Міст над Дніпром» та «Осіння пора», М. Донцова «Зимовий вечір», І. Григор’єва «Легенда київського футболу», В. Яценка «Травень», В. Непийпива «Прилив», М. Кокіна «Молодий сад», М. Максименка «Село Комарище», Є. Луценка «В Сідневі», С. Криворучка «Літній день в Карпатах», Н. Мальцева «Теплий день», І. Зорі «Квітучий серпень» та А. Мацієвської «Київ з Батиєвої гори», Захарова Ф. З. «Весна на Чернігівщині» та «Весеннее половодие», Бізюкова А. Т. «Весняні води», Чегодара В. Д. «Весна в Криму» та «Українські квіти», які зберігалися в Уманському та Ямпільському музеях.

Під час досудового слідства розшукано та повернуто державі 11 оригіналів картин із 21 викраденої. Так, було повернуто оригінали картин М. Глущенка «Осіннє очарування», С. Шишка «Київський пейзаж» (Міст над Дніпром), Ф. Захарова «Весна на Чернігівщині» та «Весеннее половодие», С. Шишка «Осіння пора», С. Криворучка «Літній день в Карпатах», Є. Луценка «В Сідневі», А. Мацієвської «Київ з Батиєвої гори», А. Бізюкова «Весняні води», а також відому картину І. Григор’єва «Легенда київського футболу» про матч смерті між українськими та німецькими футболістами у м. Києві в 1941 році.

Крім цього, під час виставки картин на великому міжнародному антикварному салоні у ДП «Український дім» було вилучено картину художника М. Глущенка «Зимове сонце», виставлену на продаж за ціною 750 тис. грн.