Головна Новини Випускниця ТНПУ відшкодує державі витрачені на навчання кошти

Випускниця ТНПУ відшкодує державі витрачені на навчання кошти

студентКолегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області задовольнила апеляційну скаргу прокурора на рішення Гусятинського районного суду та зобов’язала Мар’яну Ф. сплатити понад 80 тис. грн. за навчання у виші, про це йдеться в повідомленні прес-служби Апеляційного суду Тергопільскої області.

Як вбачається з матеріалів справи, 21 червня 2013 р.Мар’яна Ф. із відзнакою закінчила Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Відповідно до наказу, їй було видано диплом та присвоєно кваліфікацію “Філолог, вчитель німецької та англійської мов і зарубужної літератури”.

Тиждень потому випускниця підписала направлення на роботу в школу с. Оленівка Гусятинського р-ну. Однак у призначений строк – до 15 серпня 2013 р. – у школу не приїхала. Відповідно за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Таким чином, вона не виконала свої обов’язки, визначені тристоронньою угодою, укладеною між Мар’яною Ф., ТНПУ та відділом освіти Гусятинської райдержадімністрації у вересні 2009 р., та п.8 “Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за держзамовленням”. Відповідно дівчина зобов’язанавідшкодувати державі майже 80 тис. 700 грн, витрачених на їїнавчання, з яких більше половини суми становить вартість навчання, решта — виплачена їй стипендія.

Колегія суддів не прийняла посилання представникаМар’яни Ф. на те, ніби роботодавець не дотримався порядку працевлаштування випускників, які навчались за державним замовленням, та направив на роботу в початкову школу І ступеня с. Оленівка, а не у загальноосвітню І-ІІІ ступенів с. Коцюбинці Гусятинського району, як передбачено у направленні на навчання. Мовляв, у загальноосвітній школі не було і не має вакансій, відтак роботодавець зі своєї сторони не забезпечив виконання умов угоди, що, на її думку, є підставою для розірвання згаданої 3-сторонньої угоди.

Проте Мар’яна Ф. не ставила питання про розірвання угоди і жодних претензій з цього приводу не висувала. Натомість у визначений термін — до 15 серпня 2013 р. до роботодавця не з’явилась і за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Зважаючи на обставини, молода спеціалістзобов’язана повернути кошти за навчання.