Головна Новини Вода з криниць не годиться для пиття

Вода з криниць не годиться для пиття

водаНа Тернопільщині вода з криниць та колодязів постійно перевіряється на нітрати, та статистика таких перевірок не завжди втішна. З року в рік частина джерел припинять своє існування через високий вміст у воді нітратів. Тільки за перше півріччя 2012 санепідслужба в Тернопільській області видала 11 приписів на припинення експлуатації об’єктів водопостачання. У гіршому випадку вода із забруднених криниць могла накоїти непоправного лиха, особливо найменшим жителям нашої області.

Санепідслужба рекомендує дути на холодне

Упродовж останніх років унаслідок ненормового використання в господарствах мінеральних і особливо органічних добрив зростає нітратне забруднення грунтових вод, які широко використовуються для децентралізованого водопостачання, – пояснює лікар відділення комунальної гігієни обласної санепідстанції Володимир Мотика. – У зв’язку з цим зростає ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя. Сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання. Тому держсанепідслужба для запобігання виникненню захворювань, особливо у дітей, забороняє вживати забруднену наднормативними концентраціями нітратів питну воду. Характерними проявами цієї патології є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

Коли вагітна жінка стає на облік у жіночій консультації, вона має вказати джерело водопостачання. Якщо майбутня матуся живе, наприклад, у приватному секторі і п’є воду з колодязя, їй одразу виписують направлення в СЕС. Жінка приносить воду на дослідження, яке проводиться абсолютно безкоштовно. СЕС обов’язково інформує жіночі консультації про виявлення нітратів у джерелі водопостачання вагітної жінки. Лікарі попереджають жінку про небезпеку вживання такої води і в період вагітності, і після народження малюка.

Загалом перевищений вміст нітратів у воді може стати причиною виникнення гепатитів А та В. Однак протягом останніх десяти років таких випадків обласна санепідслужба не реєструвала.

У зв’язку з випадками отруєння дітей у 2010 році (імовірно, пов’язаних із приготуванням дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів, у яких вміст нітратів перевищував гігієнічні нормативи) головний державний санітарний лікар України виніс постанову «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей». Відповідно до постанови органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мають вжити заходів щодо забезпечення якісною питною водою в достатній кількості дітей віком до трьох років, які споживають питну воду з децентралізованих джерел водопостачання.

Найбільше забруджених колодязів на Теребовлянщині

Загалом в Тернопільській області кількість децентралізованих джерел питного водопостачання, а саме колодязів, каптажів тощо, досягає позначки у півтори тисячі. Вода з них використовується для споживання дітьми віком до трьох років.

Так, найбільша кількість колодязів та каптажів, вода з яких використовується населенням для споживання, знаходиться у Борщівському, Гусятинському, Заліщицькому, Кременецькому, Теребовлянському, Тернопільському, Чортківському та Шумському районах.

За перше півріччя 2012 року фахівцями районних СЕС було обстежено 415 громадських колодязів, з них 19 (4,6%) не відповідали вимогам санітарного законодавства. Найбільший відсоток нестандартних проб питної води з громадських децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними показниками у Борщівському – 20,6%, Теребовлянському – 25,0%, Чортківському – 15,4% районах, при середньообласному показнику 9,7%.

За бактеріологічними показниками: у Бережанському – 16,6%, Борщівському – 22,8%, Зборівському – 28,5%, Козівському – 23,6%, Кременецькому – 18,7%, при середньообласному 12,8%.

Знайшла санепідслужба відхилення від норми і у пробах води з індивідуальних колодязів. З відібраних 1369 проб питної води відхилення за вмістом нітратів виявлено у 280 (20,4%) пробах. Найбільший відсоток проб питної води з індивідуальних децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними показниками у Борщівському – 42,2%, Збаразькому – 12,2%, Лановецькому – 16,0%, Теребовлянському – 42,8%, Тернопільському – 28,6%, Підволочиському – 13,3% районах, при середньообласному показнику 20,4%. За бактеріологічними показниками: у Бережанському – 13,4%, Борщівському – 44,9%, Козівському – 12,8%, Тернопільському – 8,1%, при середньообласному 8,1%.

Найбільші рівні забруднення води нітратами відмічаються у Борщівському – 42,2%, Теребовлянському – 42,8%, Тернопільському – 28,6% районах.

Громада грається з вогнем

За порушення вимог санітарного законодавства, виявлених під час обстеження джерел децентралізованого водопостачання, було накладено 10 штрафів, винесено 11 постанов про припинення експлуатації об’єктів на постійно. Втім особливе занепокоєння у санепідслужби викликає стан децентралізованих джерел водопостачання індивідуального користування. Недотримання самими власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

– Серед таких порушень – недотримання нормативної відстані 50м від колодязя до потенційних джерел забруднення. Це вбиральні, вигрібні ями, споруди та мережі каналізації, склади добрив та отрутохімікатів, місця утримання худоби, тощо, – каже Володимир Мотика. – Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, держсанепідслужба вимагає дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні. Так, при влаштуванні колодязя потрібно його ізолювати від проникнення поверхневого стоку. Найкраще споруджувати стіни колодязя з монолітного залізобетону або залізобетонних кілець. Облаштування дна колодязя залежить від грунтів. Так, у галькових чи гравелистих дно колодязя не закріплюють, у піщаних на дні влаштовують зворотний піщано-гравійний фільтр або фільтр із пінобетону. Наземна частина має бути захищена від засмічення щільною кришкою, зверху споруджують навіс, дах, тощо.

Зоряна Гарасимів (“Номер один“)
Цифра: 1414 джерел децентралізованого водопостачання знаходяться на території Тернопільської області.

За даними санепідслужби в Тернопільській області