Головна Новини Влада йде в… Інтернет

Влада йде в… Інтернет

Анна ГерманВладі вигідно бути відкритою, і в нинішньому світі неможливо щось приховати.

Про це сьогодні говорили радник Президента України Ганна Герман і старший радник з питань інновацій Державного секретаря США Алек Росс, які сьогодні зустрілися у Києві. Темою розмови був Інтернет як один з важливих чинників світової політики і його залучення до соціальної сфери, економіки і захисту прав людини, передає УНН.

Алек Росс, прадід якого походить з України, брав участь у президентській кампанії Барака Обами, зокрема, у розробці плану технологій та інновацій. Нині працює над ідеєю «цифрової дипломатії» (поєднання технологій з дипломатією) та керує програмою, яка спрямована на навчання різних організацій світу створювати веб-сайти, блоги та будувати Інтернет-спільноти.

Насамперед гуру Інтернету розповів, як американський уряд за допомогою новітніх технологій дбає про відкритість влади. Саме через Інтернет американці вільно і швидко розповідають владі про свої проблеми і побажання.

Він зазначив, що улюбленою цитатою його шефа Хіларі Клінтон є вислів першого держсекретаря США Томаса Джеферсона: «Найбільшою турботою уряду має стати виконання волі народу». За його словами, у 21 столітті найкраще про думки народу влада може довідатися саме через Інтернет.

Також Алек Росс повідомив, що 40% американського ВВП дають компанії, які не існували до 1990 року. Це пояснюється тим, що вони активно представлені в Інтернеті, який дає нові можливості в бізнесі. Він згадав і про свою ініціативу «Ноутбук – у кожен рюкзак».

Ганна Герман відповіла, що її мрія – це «ноутбук у рюкзачок кожного українського учня». Вона також повідомила, що підтримує ініціативу Алека Роса про запровадження публічного контролю за виборами через SMS-повідомлення. А на запитання, чи існує така влада, яка не хоче контролювати суспільство, американський гість відповів, що хочуть всі, але зараз це не реально, і владі вигідно бути відкритою.

Ганна Герман погодилася, що в нинішньому світі неможливо щось приховати, і запевнила, що Україна обов’язково використає досвід США в залученні новітніх технологій для сприяння відкритості і прозорості влади.