Головна Новини Василь Шкляр презентує роман “Маруся” на Тернопільщині

Василь Шкляр презентує роман “Маруся” на Тернопільщині

IMG_1463У Тернополі  один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників Василь Шкляр презентував новий роман “Маруся”.

Представляв гостя політик Руслан Кулик. Він розповів, що вони з іменитим гостем запланували побувати з презентацією роману в Бережанах, Козові, Підгайцях, Зборові, можливо, якщо встигнуть, і в Чорткові і в Кременці. Василь Шкляр розповів про «родзинки»  нового роману, який писався п’ять років, а сьогодні є лідером продажів.

Головна героїня – Маруся –  реальний історичним персонаж, родом з села Горбулі на Житомирщині. Справжнє ім’я Марусі – Саша Соколовська. Вона мала трьох братів, які загинули у 1919 році. І коли їх не стало, воїни обрали розвідницю Марусю своїм лідером. Дівчина достойно керувала своїми хлопцями.

«Коли я казав, що пишу про Марусю, всі думали, що то чи Маруся Никифорова, чи Маруся Чорна, було кілька отаманш під цим псевдо,- зауважив  письменник, але наша справжня українська амазонка це 16-річна юнка Саша Соколовська. Вона з Полісся, Житомирської області. Було в неї три брати, Олекса, Дмитро  і Василь. Коли загинув в 19 році останній брат, то козаки сказали: нема більше Сколовських, то нехай отаманує Соколовська, – розповів Шкляр і додав, що найтяжче було ввійти в цей образ. Важко зрозуміти, як 16-ти річна дівчина могла очолити тисячне військо козаків, де були навіть старшини, які мали досвід Першої Світової війни».

«Інший герой книжки – з села Ладичин Теребовлянського району – це Осип Станімір – курінний УГА. Йдеться про переломний момент, коли наша армія змушена була перейти Збруч, об’єднались з наддніпрянцями, пішли на Київ і проходили через терени Полісся, там приєдналась отаманша Маруся. Був наказ обсадити Київ але не стріляти, не вступати в сутички, бо військове керівництво мало надію, що денікінці стануть союзниками проти червоних, – розповідає Шкляр і зазначає, що саме це і виявилось фатальним для них».

Окрім презентації самого роману не оминули і містично-політичні теми, зокрема історичне тло роману перегукується із подіями на майдані в листопаді-лютому цього року.
Зокрема автор розповів, що не обійшлося без містики, в романі описуються події на майдані (незалежності) в Києві в 1919 році, козаки зупинили армію Денікіна на тому місці Інститутської де під час Майдану 2014 року виросла перша барикада  – Львівська брама, а друга барикада – виросла на вулиці Грушевського, де в романі підстрілили авто одного із героїв.