Головна Новини В Збаражі громада хоче “люструвати” голову районної ради

В Збаражі громада хоче “люструвати” голову районної ради

DSC_0015-650x418На Збаражчині набирає обертів черговий скандал і пов’язаний він цього разу із головою районної ради Олексієм Кондрацьким, якого на цій посаді депутати затвердили не так вже й давно, повідомляє Народне слово
У середу, 9 квітня, в кабінет до Олексія Кондрацького прийшли обурені депутати районної та міської рад, а також представники громадськості. Причину візиту такої делегації пояснив депутат районної ради Юрій Головатюк. Він звинуватив Олексія Кондрацького в узурпації влади партією “Батьківщина”, недотриманні даних ним же самим низки обіцянок про прозорість і чесність прийняття районною радою рішень, в тому числі кадрових, з обов’язковим їх обговоренням із громадськістю краю, а відтак висунув вимогу добровільно написати заяву про складання повноважень голови районної ради, зауваживши, що таким чином він зможе уникнути ганьби та втрати авторитету.
Суть конфлікту – незгода із майбутніми кадровими призначеннями, які можуть відбутися на черговому засіданні сесії районної ради 11 квітня, в п’ятницю. Підвищенню градусу незадоволення і спротиву передувало засідання президії районної ради, яке багатьох здивувало і обурило.
На президії, як зокрема стверджують депутати районної ради від ВО «Батьківщина» Володимир Богайчук, Роман Полікровський, а також свободівці Юрій Дмитришин, Назарій Демчук, чітко було видно не бажання голови районної ради чути думку депутатів та громади щодо кандидатури на посаду головного лікаря ЦРКЛ. За їх словами, Валерія Домбика, якого начебто Олексій Кондрацький активно лобіює на крісло головного лікаря, більшість медичних працівників не підтримують, їхні голоси розділилися між Валерієм Суконніком та Володимиром Богайчуком. Крім того, кажуть народні обранці, у Валерія Домбика немає необхідного пакета документів, щоби на нього було зроблено подання на сесію відповідно до чинного законодавства.
Присутні депутати та громадські активісти, зокрема Василь Телішевський, Марія Багрій, Ніна Чура, запитували Олексія Кондрацького, чому він забув про свої нещодавні публічні та непублічні декларації про те, що не зрадить ідеалів Майдану, радитиметься з громадою перед затвердженням на посаду тих чи інших людей, робитиме все прозоро і чесно. – Ви обіцяли, що керуватиметеся принципом трьох «П» – порядність, професійність, патріотизм, – наголосив депутат районної ради Назарій Демчук, запитуючи Олексія Кондрацького про раптову зміну цих орієнтирів у його роботі на посаді голови районної ради, – зараз, на жаль, ми цього не бачимо, тому вимагаємо вас добровільно піти і не нагнітати обстановку.
Назарій Демчук просив Олексія Кондрацького пояснити свою поведінку громаді під час Народного віче, а також не триматися за крісло, яке нещодавно він обіцяв залишити без вагань, якщо хтось буде проти нього.
У свою чергу Володимир Богайчук запитував Олексія Кондрацького про те, чому зараз немає між нещодавніми депутатами-опозиціонерами, які часто збиралися в штабі національного спротиву, того діалогу, який був під час революційних подій. Тоді, за його словами, усі важливі питання вирішувалися у конструктивному спілкуванні і всі були почуті. – До яких цінностей ми зараз прийшли, – обурювався Володимир Богайчук, – зараз ви одноосібно вирішуєте всі питання, хоч ще недавно обіцяли справедливість. Більше того, зараз ви готові голосувати з регіоналами, щоб добитися свого. Проте ви мали би задуматися, чому нині проти вас ті, хто ще вчора були поряд з вами. Будьте чесні перед собою і людьми. Бо виходить так, що ми влада брехунів і пліткарів. Одумайтеся. Приймайте рішення чесно і прозоро.
Голова фракції «Свобода» у райраді Юрій Дмитришин навів факти залякування та шантажу щодо його побратимів – депутатів-свбодівців. Це, зокрема, підтвердив Володимир Демчук. А відтак Юрій Дмитришин  звернувся з наполегливим проханням до Олексія Кондрацького припинити цю ганьбу, вплинути на однопартійців, а також таємних соратників, зокрема Романа Адамовича, який, за його словами, через вольове рішення колишніх фронтозмінівців, які влилися у фракцію ВО «Батьківщина» та особисту позицію Юрія Галенди поки що не зміг поповнити лави депутатської фракції ВО «Батьківщина» у районній раді.
Публічно заявив, що глибоко розчарований всім, що нині відбувається в районній раді та фракції ВО «Батьківщина», депутат райради Роман Полікровський. – Зрозумійте, що революція не завершилася, а лише перейшла в іншу фазу, – зазначив Роман. – Мене особисто дивує і обурює квотний принцип у розподілі посад, в тому числі у районі. Вважаю, що це взагалі поганий механізм у вирішенні кадрових питань в цілому в Україні. Виходить, що громадська думка – ніщо, бо є квота – і крапка. Я був переконаний, що будуть враховуватися вміння, знання, досвід людей. Вважав, що якщо десь згодяться мої навики, то я буду дякувати тільки громаді і тільки їй буду зобов’язаний за довіру, а не комусь за ласку, що мене по квоті делегують очолити певну комунальну організацію району. Я хочу, щоб ідеали революції на ділі працювали при цій владі. Якщо будуть інші методи, то люди нас винесуть з ганьбою. Пролилася кров на Майдані, і ми маємо за це відповідати.
До слова, Роман Полікровський та Володимир Богайчук казали, що горіли від сорому перед матір’ю Героя «Небесної сотні» Устима Голоднюка Іриною, яка, на жаль, стала свідком ганебного засідання президії районної ради.
З мамою Устима після цього спілкувалася також координатор громадського об’єднання «Відродження Збаража» Марія Багрій і зазначила, що після побаченого жінка була шокована і не змогла знайти відповіді, за що Устим заплатив таку високу ціну, за що він втратив життя, а вона – єдиного сина.
-Ми сподівалися, що в районі щось зміниться, влада стане відкритою, але бачимо, що через думку людей з легкістю переступають. Виходить, що або ми мусимо піднятися знову, або таки будемо почуті теперішньою владою, – наголосила підприємець та громадська активістка Галина Фоміна.
-Піти добровільно склавши повноваження для вас питання честі і гідості, – резюмувала збаражанка Ніна Чура, – тож, Олексій Миколайович, не тримайтеся за посаду, йдіть на пенсію і дайте дорогу молодим.
На усі закиди опонентів Олексій Кондрацький реагував скептично, зазначаючи що для району зробив більше, ніж будь-хто з присутніх, казав, що в житті керується принципом «А хто суддя?», мовляв, дивіться на себе, бо не святі, і в принципі хто ви такі, щоб вказувати, що і як має бути. Зрештою, нібито таки згодився написати заяву, взявши час подумати, порадитися і одночасно поставивши ультиматум Володимиру Богайчуку, щоб і той відмовився від ідеї очолити районну лікарню.
Олексій Кондрацький також попросив присутніх депутатів визначитися з кандидатурою потенційного нового голови райради, щоб цю людину підтримала нині поки що найбільша фракція в районній раді ВО «Батьківщина».
У підсумку вирішено, що перед засіданням сесії в п’ятницю на майдані Івана Франка має відбутися Народне віче, щоб до розв’язання конфлікту змогла долучитися громадськість.

Світлана БОДНАР