Головна Новини В Україні препишуть Конституцію?

В Україні препишуть Конституцію?

Венеціанська комісія рекомендує під час судової реформи врахувати те, що судді, призначені вперше, не мають розглядати політичні справи, а для цього потрібно змінити Конституцію.

До такого висновку дійшла Венеціанська комісія під час розгляду проекту змін до закону про судову систему та про статус суддів.

У документі наголошується, що важливі рекомендації Венеціанської комісії не можуть бути висловлені до проекту закону, оскільки вони вимагають внесення змін до Конституції України.

Це стосується ролі Верховної Ради у призначенні та звільненні суддів, яка міститься у статті 126 Конституції. Це несе ризик політизації судової системи через існування п’ятирічного випробувального періоду для суддів.

На думку комісії, «протягом цього тимчасового терміну у суддів менше можливостей для незалежності від політичної влади як виконавчої так і законодавчої».

«Має бути зазначено, що судді на тимчасовому терміні не можуть бути призначені на розгляд справ зі значними політичними наслідками», – рекомендує Венеціанська комісія.

Разом з тим в повідомленні наголошується, що Венеціанська комісія в цілому вітає проект і закликає українську владу прийняти його, враховуючи рекомендації.

Також в повідомленні зазначається, що проект врахував деякі рекомендації, які комісія робила раніше. Це стосується Верховного суду та відновлення його позицій як найвищого судового органу в системі судів, а також положень щодо дисциплінарних стягнень та звільнення суддів, пишуть «Українські новини».

Як повідомлялося раніше, Венеціанська комісія постановила, що «суддя, який судив колишнього прем’єр-міністра, був насправді все ще тимчасовим суддею», і справу Тимошенко не мав розглядати Кірєєв.