Головна Новини В Тернополі відкриють соціальні аптеки

В Тернополі відкриють соціальні аптеки

аптека

аптекаСоціальні аптеки у Тернополі можуть запрацювати вже до кінця цього року. На одній із сесій Тернопільської міськради прийняли рішення про їх створення, – повідомляє ТВ4.

Наразі ж готують усі необхідні документи та роблять ремонт у приміщеннях, де ці аптеки мають запрацювати. Аптеки діятимуть у лікарні швидкої допомоги, другій та третій лікарнях Тернополя. Там, обіцяють у міськраді, продаватимуть ліки за ціною нижчою, як в інших аптеках.

Власником установ буде Тернопільська міська рада та фірма «Борис». Частка міської ради в аптечному бізнесі становитиме 25%, а це майже сто п’ятдесят тисяч гривень. Те, що міська рада має частку у проекті «Соціальні аптеки», дозволить їй проводити моніторинг і впливати на ціноутворення на ліки в цих аптеках.

Ростислав ЛЕВЧУК, начальник відділу охорони здоров’я Тернопільської міськради, розповідає

– Сьогодні аптеки в цілому є більш комерційними ніж медичними чи фармацевтичними закладами і відсоток надбавки до базової ціни представники цього бізнесу самі регулюють. Ідея полягає в тому, щоб закласти такий відсоток рентабельності, який дозволяв би людям купувати медикаменти за цінами, які б були меншими за ті, що сьогодні існують на фармацевтичному ринку Тернопільщини.

Саме тому, запевняє влада, міська рада й оголосила конкурс. Однією з вимог міськради та відділу охорони здоров’я буде збереження доступних цін у соціальних аптеках не місяць, і не два, каже Ростислав Левчук, а впродовж всього терміну дії угоди, передбаченої статутом комунального підприємства. Якщо такий проект буде успішним, досвід поширять на інші лікувальні заклади Тернополя.

Ростислав ЛЕВЧУК пояснює:

– Вже установчі документи між засновниками підписані. Вже таке підприємство як “Соціальні аптеки” у Тернополі зареєстроване. Сьогодні виробляються документи, виробляється ліцензія, проводяться підготовчі роботи по ремонту, придбання апаратури. Ми маємо велику надію, що досвід буде позитивний, тоді ми кількість соціальних аптек розширимо. І в лікувальних закладах, а якщо буде необхідність – поза межами лікувальних закладів.

Соціальні аптеки у трьох лікарнях Тернополя зможуть запрацювати вже до кінця цього року, прогнозують у міськраді.