Головна Новини В перший день вступної кампанії в ТДМУ був аншлаг

В перший день вступної кампанії в ТДМУ був аншлаг

IMG_1648Вступна кампанія до Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського стартувала успішно. Понад п’ять тисяч заяв надійшло від бажаючих здобувати лікарський фах саме в Тернополі. Відповідальний секретар приймальної комісії ТДМУ Григорій Загричук розповів, що старт був досить бурхливим і насиченим.

«У перший день вступної кампанії ми прийняли від фізичних осіб і обробили понад 800 заяв. Потрібно відзначити й те, що абітурієнти активно заповнюють електронні заяви. Вранці 14 липня до приймальної комісії Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського надійшло більше 1000 електронних заяв. Станом на ранок 23 липня загальна кількість поданих документів сягнула понад 5000. В аналогічний період минулого року надійшло 3040 заяв», – зазначив Григорій Ярославович.

Він також нагадав, що абітурієнти, які вступають на перший курс зараховуються на навчання за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Винятки є лише для тих, хто закінчив школу до 2007 року.

«Вступ на спеціальність «здоров’я людини» передбачає проходження творчого конкурсу. Також є категорія абітурієнтів, які вступають на другий курс, маючи при цьому диплом молодшого спеціаліста. Такі особи зараховуються до університету на підставі результатів внутрішнього тестового іспиту. Вступ на спеціальність «сестринська справа» на освітньо-кваліфікаційні рівні «бакалавр» і «магістр» відбувається також за результатами внутрішнього тестового іспиту», – продовжив Григорій Загричук.

Станом на сьогодні кількість місць на державній формі навчання залишилася на минулорічному рівні. Порівняно із попередніми роками кількість бюджетних місць збільшено до 209, раніше ця цифра становила 150. Враховуючи значний наплив абітурієнтів, Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського звернувся до Міністерства охорони здоров’я України щодо збільшення ліцензованого обсягу.

«Приємно зазначити, що до нашого навчального закладу абітурієнти подають документи, маючи високі результати ЗНО. Наприклад, у нас виявив бажання навчатися Віктор Міщанчук з Чорткова, який набрав максимальну кількість балів за всіма показниками – 709,5. Зокрема він отримав максимум балів з української мови і літератури, біології та хімії із ЗНО, також має максимальну кількість балів за атестат і є переможцем із захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук України. Отже, він зробив усе, аби отримати омріяну професію.

Цього року з профільних предметів потрібно мати не менше 155 балів. Якщо це стосується лікувальної справи, стоматології та медико-профілактичної справи, то профільним предметом є біологія. Для вступу на фармацевтичний факультет потрібно мати високі бали з хімії», – додав відповідальний секретар приймальної комісії.

Традиційно популярними є лікувальна справа, стоматологія і фармація. Помітно зросла зацікавленість серед абітурієнтів до нової спеціальності – «здоров’я людини». «Ми – єдині серед вищих навчальних медичних закладів, хто займається підготовкою таких фахівців. На мою думку, цей напрям підготовки дасть можливість іншим випускникам краще влаштуватися на роботу. Фізична реабілітація людини завжди тісно пов’язана із медичною галуззю, хоча фахівців цього профілю сьогодні готують педагогічні та інші ВНЗ, – коментує Григорія Ярославович. – Популярною також є дистанційна форма навчання зі спеціальності «сестринська справа». На неї приймаємо документи виключно від тих абітурієнтів, які мають першопочаткову медичну освіту. Ця форма навчання дуже зручна для працюючих осіб. Популярності вона набуває серед іноземних студентів, зокрема США і Канади. Ліцензований обсяг на дистанційну форму навчання складає 800 місць для освітньокваліфікаційного рівня «бакалавр», 250 – «магістр».

Кількість електронних заяв з кожним роком зростає. Справа в тому, що випускники шкіл зрозуміли, що форма подання документів не впливає на процес вступу. Проте кандидати на зарахування до ВНЗ повинні згодом подати оригінали документів.

«Цього року зросла кількість відразу поданих оригіналів документів. Якщо минулого року упродовж перших дев’яти днів таких було 135,то цього – 243. Отже, молодь чітко визначилася, де вона хоче навчатися. Це підтверджує довіру до нашого університету. Ще одним красномовним показником є те, що кількість вступників з Львівщини на держзамовлення перевищувала кількість громадян нашої області. До нас приїжджають вступати із Східних областей України. Нещодавно документи юнак, місце реєстрації і проживання якого місто Слов’янськ. До Тернопільського державного медичного університету вирішила вступити і жителька Севастополя. Є чимало абітурієнтів з Миколаївської, Черкаської, Чернігівської, Київської областей. До кінця вступної кампанії у Тернопільському державному медичному університеті будуть представники зі всіх регіонів України», – підсумував відповідальний секретар приймальної комісії.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.