Головна Новини В кримінальних справах все частіше фігурують 16-ти річні

В кримінальних справах все частіше фігурують 16-ти річні

злочин

злочинДнями на Зборівщині співробітники правоохоронних органів, освітяни, голови сільських та селищних рад провели спільну семінар-нараду, на якій обговорили проблему дитячої злочинності та шляхи її подолання. Варто зазначити, що схожі наради проводяться вже не вперше. За ініціативи керівника обласного управління внутрішніх справ, генерал-майора Віктора Сака у грудні відбулося уже більше десятка семінарів у різних районах області та у місті Тернополі.
Потреба у таких заходах назріла уже давно, адже не рідко у кримінальних справах фігурують особи, які не досягли 18-ти, а то й 16-річного віку. Щоб не бути голослівними звернемось до статистики. В Україні кожен п’ятнадцятий злочин скоїв неповнолітній, на Тернопільщині – кожен двадцять третій. На території нашої області майже півтори сотні неповнолітніх цьогоріч вчинили понад 180 злочинів. Півтори тисячі дітей притягнуті до адміністративної відповідальності за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях, за хуліганство та тютюнопаління.

Тривогу викликає ще одна цифра – майже сотня дітей потерпіла від скоєних злочинів, а над півтора десятками чинили насильство у сім’ях. Освітяни Зборівщини схвильовані ситуацією, що склалася в їх районі, адже цього року за скоєння крадіжок на облік поставили чотирьох учнів, ще за двадцять одним школярем наглядають педагогічні колективи. «Однією з причин зростання правопорушень серед неповнолітніх є послаблення виховної функції сім’ї, відсутність достатнього догляду та контролю за поведінкою дитини, – зазначила у своєму виступі заступник начальника управління освіти і науки обласної держадміністрації Оксана Піхур. – Я проти того, щоб дільничні брали на себе відповідальність за те, чого не роблять батьки. Міліціонери можуть і повинні допомагати, але вплив на молоде покоління повинен бути комплексним, лише об’єднавши зусилля сім’ї, школи, правоохоронних органів, ми зможемо змінити ситуацію, що склалася сьогодні».

Усе це має стати сигналом до рішучих дій не лише на території однієї області, а й на загальнодержавному рівні. Голова Зборівської райдержадміністрації Фелікіссім Ментух, звертаючись до присутніх, наголосив на завданнях, які поставив перед органами місцевого самоврядування та правоохоронцями Президент України на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини, це, зокрема, профілактика правопорушень у дитячому середовищі, залучення неповнолітніх до суспільно-корисної діяльності, гуманізація ставлення до підлітків, які уже скоїли правопорушення.
Заступник начальника УМВС України в області Василь Облещук зазначив, що з прийняттям нового КПК робота підрозділів кримінальної міліції у справах дітей спрямована в першу чергу на профілактику «дитячої» злочинності, адже працівники цієї служби перейшли від каральних методів до відновного правосуддя по відношенню до дитини. «Нещодавно набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України, який передбачає зміну самої філософії роботи з малолітніми правопорушниками. Лейтмотивом нового законодавства є те, що кримінально-процесуальні дії по відношенню до дітей мають здійснюватися так, щоб найменше порушувати їх звичайний уклад життя, відповідати віковим та психологічним особливостям. Законодавець передбачив підвищення конфіденційності у судових засіданнях за участю неповнолітніх, надання першочерговості розгляду їх справ», – сказав Василь Корнелійович.

Серед іншого, учасники наради також обговорили проблему поширення наркоманії серед неповнолітніх та безпеки дітей на автошляхах області. Найголовніше – пропонували, як спільно діяти, щоб діти не скоювали злочинів та не потерпали від правопорушень.