Головна Новини У Тернополі судили чоловіка за створення Телеграм каналу де публікували місця вручення...

У Тернополі судили чоловіка за створення Телеграм каналу де публікували місця вручення повісток

Вирок тернополянину Ростиславу Н., який у Телеграм створив власний канал про вручення повісток і місце перебування працівників ТЦК, проголосив у квітні Тернопільський міськрайсуд.

За версією слідства, Ростислав Н. створив канал у серпні 2023 року, де збирав інформацію про роботу ТЦК і вручення повісток. Інформацію він отримував від мешканців Тернополя, які могли анонімно писати у чат-бот. Повідомлення у чат-боті видалялися автоматично через добу. Обвинувачений адміністрував канал з фейкового профілю. Ростислав Н., як про це йдеться у матеріалах справи, про що дізнаємось із Судового реєстру, також рекламував свій канал в інших місцевих групах. Чоловіка викрили працівники СБУ та 26 жовтня 2023 року провели обшуки в його помешканні.

— Житель м. Тернополя, знаючи, що діяльність територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки по здійсненню мобілізаційних заходів викликала широкий резонанс в суспільстві, у тому числі і серед осіб, які мають намір ухилитися від мобілізації або не виявляють бажання бути призваними на військову службу, а також враховуючи те, що у мережі Інтернет виник посилений попит на поширення інформації про діяльність ТЦК, умисно в серпні 2023 року вирішив перешкодити законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань під час здійснення ними призову на військову службу в особливий період, — йдеться в матеріалах справи.

Викрили працівники СБУ

У суді дали роз’яснення щодо перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Що вона «полягає у вчиненні діяння, яке виражається у втручанні в цю діяльність, створенні перешкод, перепон, спрямованих на недопущення, припинення чи заборону проведення окремих дій чи маневрів ЗСУ та іншими військовими формуваннями, прийняття тактичних чи стратегічних рішень керівництвом чи особовим складом зазначених підрозділів задля ускладнення або унеможливлення здійснення законної діяльності ЗСУ та іншими військовими формуваннями або істотному зниженні її ефективності».

— Вчинками обвинуваченого прямо охоплювались дії, спрямовані на заподіяння шкоди діяльності територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, як військових формувань ЗСУ, — йдеться у матеріалах справи. — При цьому обвинувачений усвідомлював об’єктивно існуючу небезпеку свого діяння та бажав настання передбачуваних наслідків.

26 жовтня Ростислава викрили співробітники Управління СБУ в Тернопільській області та провели у нього вдома обшук.

А 11 квітня 2024 року прокурор і обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості. Ця угода надійшла до суду разом із обвинувальним актом. І суд її затвердив.

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України, і призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду. — Відповідно до ст. 75 КК України, звільнити від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на три роки.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

За матеріалами 20 хвилин