Головна Новини У Тернополі презентували унікальний проєкт присвячений пам’яті Героїв, які загинули на війні

У Тернополі презентували унікальний проєкт присвячений пам’яті Героїв, які загинули на війні

У Тернополі відбулася презентація унікального проєкту – «Книга пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни». Його започаткувала ініціативна група громадської організації «Медіа-центр Тернопіль». За словами ініціаторів, проєкт зробили задля збереження світлої пам’яті про загиблих Героїв Тернопільщини. 

Журналісти, активісти, історики опрацьовували, документували матеріали про мешканців Тернопільщини, які в боях під час російсько-української війни з 2014 року віддали найцінніше – життя.

Ініціатори проєкту і надалі працюють, щоб зібрати повну достовірну інформацію про героїв війни.

Продюсером «Книги пам’яті» є тернополянин, журналіст Тарас Савчук. Чоловік зазначив, що вони планують створтворити і наповнити тематичний сайт «Книга пам’яті». Окрім того, ініціатори мають намір виготовити відеоролики про кожного Героя. Окрім того, хочуть видати книгу «На щиті», примірники якої безоплатно передадуть родинам загиблих, задля збереження історії – бібліотекам краю, їх зможуть використовувати громадські, волонтерські організації та педагогічні установи у військово-патріотичній роботі.

«Більше того планується виготовлення стилізованих плакатів для оформлення стендів у місцях військово-патріотичного виховання  та систематизація інформації про пам’ятники, монументальні об’єкти і меморіальні дошки», – зазначив Тарас Савчук. 

Ініціатори проєкту уже створили 105 сторінок про загиблих у період з 2014 року до початку повномасштабної війни, які відображено на спеціально створеному для цього сайті «Книга пам’яті» (bookofmemory.te.ua).

Ініціативна група проєкту зібрала з різних джерел  та опрацювала більше тисячі публікацій, відео- і аудіоматеріалів, оприлюднених раніше у центральних та місцевих ЗМІ, на вебсайтах. Команда спілкувалася з родинами, друзями, бойовими побратимами загиблих, до пошуку інформації залучали працівників ТЦК, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій. Активісти плідно співпрацювали з релігійними, політичними, волонтерськими, громадськими організаціями тощо.

Тарас Савчук зазначив, що зараз триває копітка робота  над збором інформації про загиблих воїнів після початку повномасштабного вторгнення росії. Невдовзі побачить світ перший том книги «На щиті».

Ініціативна група проєкту просить користувачів сайту bookofmemory.te.ua  висловлювати побажання та зауваження до уже оприлюдненої інформації.

«Запрошуємо усіх до співпраці! «Книга пам’яті» – це найменше, що можемо зробити ми – журналісти, документалісти, історики – для фіксації і навічного закарбування у свідомості громадян подвигів та втрат, яких зазнала наша нація у війні проти російського агресора”, – наголосив Тарас Савчук. 

Контактна інформація:  Тарас Савчук, продюсер проєкту – 096-92-70-127, tylast@gmail.com                                    

Володимир Андріїшин, головний редактор проєкту – 097-34-44-607, voland20@ukr.net