Головна Новини У Тернополі не грамотні ДАІвці?

У Тернополі не грамотні ДАІвці?

ДАІСтилістичні та орфографічні помилки роблять працівники ДАІ під час складання адмінпротоколів. Через це важко чітко визначити суть правопорушення, кажуть у обласній прокуратурі – повідомляє 20 хвилин 

Недоліки в офіційних документах знайшли працівники прокуратури під час перевірок в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих органах, підприємствах, установах, організаціях, уповноважених складати адмінпротоколи. Перевірки охопили органи державної податкової служби, Держтехногенбезпеки, ветеринарної медицини, Держсанепідслужби, інспекції з питань праці, Пенсійного фонду України, центрів зайнятості, лісового та мисливського господарств, міліції, виконавчої влади та місцевого самоврядування, державної виконавчої служби.

– Із основних недоліків, які допускають уповноважені особи під час складання адмінпротоколів є неналежне їх оформлення, відсутність доказової бази вини особи, яка притягується до адмінвідповідальності, невірна кваліфікація дій правопорушників, порушення права на захист, – розповідає старший прокурор прокуратури області Наталія Штурма.

Наприклад, у адмінпротоколах, які склав інспектор ДАІ стосовно водія за порушення розмітки проїзної частини та за відмову пред’явити документи для перевірки, інспектор допустив значну кількість стилістичних та орфографічних помилок. Через це неможливо чітко визначити суть правопорушення, незрозуміло, які документи не надані для перевірки, продовжує пані Штурма.

Окрім того, дії водія щодо порушення розмітки дороги інспектор кваліфікував неправильно. Більше того, під час розгляду адміністративної справи інспектор ДАІ не прийняв до уваги та не перевірив твердження водія з приводу того, що він не вчиняв порушення та знаку про зупинку автомобіля працівники ДАІ йому не подавали. Відтак, окрім протоколів про адмінправопорушення у матеріалах справи відсутні будь-які докази вини особи, у тому числі і свідчення свідків події. За результатами перевірки, прокуратура винесла протест. Аналогічні порушення спостерігаються у діяльності практично усіх підрозділів ДАІ області, кажуть у прокуратурі.

У обласній ДАІ не заперечують, що помилки у роботі інспекторів справді бувають.

– Але всі ми люди і можемо допустити помилку, – каже начальник сектору профілактичної роботи обласної ДАІ Микола Лецкалюк. – Погодьтеся, часто буває, що людина і знає, і вміє, а зробить не так, як треба.

Пан Лецкалюк додає, що інспектори працюють у складних умовах, відтак це впливає на оформлення документів. Інша річ сидіти в кабінеті і спокійно писати.

– А тут і погодні умови впливають, і негативні емоції, – каже він. – Адже складання протоколу часто супроводжується конфліктами з боку водіів.

Аби помилок у роботі інспекторів не траплялося, у обласній ДАІ проводять контроль над якістю складання протоколів, підсумовує пан Лецкалюк.