Головна Новини У Польщі вбили багатодітну маму з Тернопільщини: діти потребують допомоги

У Польщі вбили багатодітну маму з Тернопільщини: діти потребують допомоги

«Вона була для нас всім, і жила нами. А тепер ми залишились самі… » — каже про свою маму 21-річна Софія Кортелюк. Жінку днями вбили в Польщі. 37-річна мама трьох дітей Іванна Войтович проживала у с. Гриньківці, що на Кременеччині, пише “20 хвилин”

Старшій доньці Софії — 21 рік. І дівчині в мить довелось подорослішати. Вона вже вирішила, що стане опікуном для молодших братика і сестрички, а також піклуватиметься про бабусю, з якою діти проживали останні роки. А ще обов’язково їй потрібно перевезти тіло мами додому. Але коштів на це самотужки зібрати не можуть. Дітям дуже потрібна наша із вами допомога.

На тілі — понад 20 поранень

Томашівські офіцери, нагадаємо, затримали 48-річного чоловіка, підозрюваного у вбивстві молодої жінки. Зловмисник перебуває під вартою поліції. Йому загрожує довічне позбавлення волі, повідомили у поліції м. Лодзь, Польща. 

Прокуратура району подала до суду клопотання про застосування до чоловіка тимчасового арешту.

— У четвер, 15 лютого, о 5:35 до чергової частини поліції Томашува-Мазовецького надійшла інформація про виявлення тіла жінки на сходовій клітці однієї з багатоквартирних будинків у центрі міста, — повідомили польські поліцейські. —  Правоохоронців негайно направили за вказаною адресою. 

Тіло 38-річної жінки виявили в коридорі при вході в багатоквартирний будинок. Швидкі дії поліцейських дозволили встановити особу зловмисника, яким виявився 48-річний чоловік, повідомляють у поліції. 

— Чоловік завдав жінці двадцять ударів гострим знаряддям, — повідомляють польські правоохоронці. — Його затримали через три години після вбивства. На місці події слідчі під керівництвом прокурора провели процесуальні дії, вони встановлювали свідків, проводили перевірки та забезпечували судові докази. 

«У результаті проведених поліцейськими оперативно-розшукових заходів за допомогою міського моніторингу поліцейські встановили особу зловмисника, якою виявився чоловік не з кола мешканців багатоквартирного будинку. На підставі зібраних доказів прокурор висунув 48-річному обвинувачення у вбивстві з особливою жорстокістю. Прокурор подав до суду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — йдеться у повідомленні.

Діти живуть з бабусею

«20 хвилин» відшукали родину загиблої Іванни та поспілкувались зі старшою донькою і старостою села, де проживала багатодітна мама. 

— Ми проживаємо з бабцею, їй 60 років, — розповіла «20 хвилин» Софія Кортелюк. — Мені 21, ще є 15-річна сестра Дарія і брат Назар, якому 14 років. Наші батьки розлучились, в Україні не було доброї роботи, тому мама була змушена була їхати а кордон, щоб прогодувати трьох дітей. Коли розлучались, батькові присудили аліменти, але ми фактично їх не бачимо, поки щоразу не подзвонимо і не попросимо. І лише тоді він може скинути кошти, а може й ні. 

«Він не приймає участі у житті своїх дітей, — каже донька Софія. І продовжує, — утримання доньок і сина впали на плечі мами”. 

— Мама їздила до Польщі регулярно, протягом трьох років, — згадує Софія. — Повністю нас утримувала. Постійно приїжджала, а коли була на роботі, весь час передавала гроші, посилки, подарунки, передачі, смаколики. Спочатку по три місяці була там, наступні три вдома. Пізніше приїжджала рідше. 

Діти розуміли, як мамі важко, але відчували підтримку Іванни. Щодня жінка дзвонила, навіть виховувала по вайберу, каже донька. Молодші діти проживали з бабцею. Софія закінчила медучилище у Кременці і переїхала до Тернополя. Тут працювала і винаймала житло. І мама все фінансувала. 

— Востаннє мама приїжджала додому влітку минулого року, тут пробула два тижні, — згадує дівчина. — Ми разом відпочивали, їздили гуляти. Їй потрібно було просто відпочити від тяжкої роботи і набутись з нами. А ми насолоджувались кожною хвилиною, проведеною з мамою. 

У Польщі Іванна часто змінювала роботу, все шукала, де платять більше. На себе не зважала, і навіть в час, коли могла відпочивати, йшла на підробіток. Бралась за все — навіть допомагала людям на городах та прибирала, аби стягнути копійку. 

— Мама шукала підробітки, бо вона знала, що вдома чекають діти, старалась офіційно працювати, — розповіла Софія. — На останній роботі, знаємо, стояла за станком. — Це (вбивство – прим. авт.) сталось в четвер зранку, 15 лютого опів на шосту. А я дізналась аж в п’ятницю. 

«Вашу маму вбили»… 

Софія прийшла з роботи, аж раптом задзвонив телефон — на екрані польський номер. Спочатку й не здивувалась особливо, бо мама через день дзвонила до рідних: один день до старшої донечки, наступного — до молодших дітей і бабусі. То ж дівчина припустила, що, напевне, дзвонить мама, бо більше в Польщі знайомих не було. Можливо, з її телефоном щось сталось чи бракує коштів. Дівчина відповіла на дзвінок, чекаючи почути мамин голос. 

— На тому боці якийсь чоловік запитав, чи я Софія і поцікавився моєю адресою, — пригадує дівчина. — Я злякалась, не зрозуміла, хто це дзвонить і навіщо. Відповіла, що не можу сказати незнайомій людині свою адресу, думки різні вже були. Тому відповіла, мовляв, якщо не скажете для чого, адреси не назву. 

«Я не знаю, як вам це сказати», — почула дівчина у слухавці. І в цей момент, каже, зрозуміла: щось трапилось… Через мить почула від чоловіка: «Вашу маму вбили»… 

— Він назвав своє ім’я, що він українець, що проживав із мамою в одному хостелі, — дівчина гірко плаче і зупинила розмову. Коли трохи оговталась, продовжила, — сказав, що досі ніхто нічого не знає, лише те, що є від поліції в Інтернеті. А зараз наші дані передали офіційним органам Польщі — і ми в понеділок чекаємо від них дзвінка. Офіційних повідомлень нам ще не приходило. Але ми знаємо, що це наша мама. 

Дівчина цікавилась, за що вбили маму, але чоловік запевнив — толком й сам нічого не знає. В перші хвилини, згадує Софія, в неї був шок і почалась істерика. Здається, все відбувається не з нею. Потім прийшла думка, що треба їхати до Польщі. З дорослих вони двоє: Софія і бабуся. У дівчини не було закордонного паспорту, а відправляти до чужої країни бабусю, які не знає мови і навряд чи зорієнтується, що до чого, було марно. 

— Я знайшла організацію, даю їм довіреність, а вони все самі зроблять і привезуть маму додому, — каже Софія. — Самі збиратимуть документи. Потрібна сума — від двох тисяч євро. І попри те, що я працюю, що родичі допомагають, сусіди, назбирати ми її не можемо. Батькові теж повідомили, що трапилось, але він ніяк не відреагував.
 Тому дівчина вирішила, сама братиме опіку над молодшими й опікуватиметься бабусею. 

— Я працюю, маю заробіток, умови вдома, завдяки мамі, у нас хороші, я хочу взяти дітей під опіку, як мені дозволять, — запевняє Софія. — Я для цього зроблю все. Розумію, що зараз я несу відповідальність за двох дітей і бабусю. Маю поховати маму. 

Староста с. Гриньківці Ігор Яремчук каже, що офіційно польська сторона про загибель Іванни Войтович поки що не повідомляла. Проте люди у селі згуртувались і намагаються підтримати родину, в якій сталась така біда. Запевнив, що діти можуть розраховувати і на підтримку старостату. Зараз головне доправити тіло Іванни додому.
 

Довідка

Ви можете допомогти дітям, які втратили маму: 

Монобанк: 5375 4114 1822 3751, Зелінська Катерина (племінниця)

ПриватБанк: 5168 7574 1227 5739, Кортелюк Софія (дочка загиблої)

Телефон для довідок: (096) 987-59-03, Софія.