Головна Новини У Миколаївському соборі знайшли ікону якій 300 років

У Миколаївському соборі знайшли ікону якій 300 років

На території Кременецько-Почаївського держвного історико-архітектурного заповідника, що на Тернопільщині, у північній каплиці пам`ятки архітектури національного значення «Миколаївський собор з келіями, XVII-XVIII ст.» виявлено стародавні ікону. 

Знахідці близько 300 років і науковці збираються вивчити її походження та відреставрувати пам’ятку. 

“Серед пам`яток живопису, що входять до колекцій заповідника, варто згадати цікавий феретрон, що знаходиться у північній каплиці пам`ятки архітектури національного значення «Миколаївський собор з келіями, XVII-XVIII ст.». Феретрон – це двостороння процесійна ікона, що використовується у ході релігійних дійств, зокрема під час хресних ходів навколо храму чи міста. Ікона таким чином змонтована, що передбачає механізм її перенесення кількома людьми. Феретрон з однієї сторони представляє зображення події «Благовіщення», а з іншої «Богоявлення», що символічно перегукуються”, – розповіли у заповіднику. 

Історія даної ікони губиться у сивій давнині.

“Беручи до уваги особливість рами, в яку вмонтований образ, можемо припустити, що це давня василіанська реліквія, оскільки у верхній частині рами відразу біля підніжжя хреста, що вінчає сам образ, простежуємо герб ордену Василіанів. Це обрамлений дугою вогняний стовп (символ полум`я любові як головний сенс у служінні Богу та людям), додатково даний символ є знаком небесного заступника ордену василіан св. Василія Великого. Раму можемо класифікувати як пізньобарокову, збереглося її оригінальне покриття”, – зауважили дослідники.

Яким чином ікона потрапила до Францисканського монастиря, а сьогодні Миколаївського собору – це відкрите питання. Як і авторство даного шедевру.

“Не дивлячись на сумний стан пам`ятки, вона вражає майстерністю виконання, шедевральністю різьби, мистецьким задумом. За оцінкою експертів феретрон нараховує приблизно 250-300 років, адже відомо що отці-василіани у Кременці оселилися у XVIII ст. Звичайно, феретрон попереду чекають довгий процес реставрації та досліджень, які, віримо, розгадають частину історичних загадок”, – повідомили у заповіднику.