Головна Новини Тернопільська область – єдина в Україні, де не виділяють коштів на придбання...

Тернопільська область – єдина в Україні, де не виділяють коштів на придбання книг

Джура фестПід час обговорення проекту обласного бюджету на 2013 рік керівники всіх обласних бібліотек бідкалися, що на їх установи з бюджету з року в рік не виділяють жодної копійки на поповнення книжного фонду. І хоча перший заступник начальника головного фінансового управління ОДА Степан Скибиляк бив себе в груди і говорив, що за останні два роки кошти з обласного бюджету таки виділялися, директори бібліотек «биті», їх не здуриш.

«Затонка» тріщить по швах

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки Василь Вітенко виокремив кілька наболілих проблем, які стосуються його установи – від відсутності грошей на книги до жахливого стану приміщення, в якому знаходиться бібліотечна установа.

– Бюджет на нашу бібліотеку на 2103 рік не такий, як би хотілося. Дуже багато враховано, що стосується зарплат і енергоносіїв, але проблемним для нашої бібліотеки є питання, яке вже, мабуть, 5 років поспіль не вирішується. На виконання обласної програми поповнення бібліотечних фондів не виділяється жодної копійки. А забезпечення коштами бібліотек, згідно з законом України, – це обов’язок виконавчої влади. Фактично Тернопільська область єдина в Україні, де на головну публічну бібліотеку краю не виділяють коштів для придбання книг. До того ж на періодику цього року заплановано лише 50 тисяч гривень, що не дасть змоги закупити того комплекту видань, які передплачуємо на півроку, – бідкається Василь Вітенко.

Друга і, мабуть, найголовніша проблема «Затонки» – ремонт приміщення. Про добудову найбільшого довгобуду краю – бібліотеки на майдані Мистецтв – вже навіть ніхто не говорить, бібліотекарі просять хоча б відремонтувати нинішнє їхнє приміщення на бульварі Т. Шевченка.

– Багато разів звертався до органів виконавчої влади щодо ремонту старого приміщення бібліотеки. Воно має аварійний стан, стеля сиплеться, відпадають окремі елементи піддашшя, протікає дах. Деякі внутрішні роботи проводимо власними силами, а зовні – нам не під силу. Два роки тому були виділені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації, але власне до робіт справа не доходить. На ремонт потрібно 724 тис. грн. Ці кошти враховані у додаткових потребах, хотілось аби ці гроші були виділені, щоб привести приміщенні у належний стан, – зазначив пан Вітенко.

Фінансист обласної адміністрації Степан Скибиляк зробив багатообіцяючу заяву, мовляв, із загальних 31 млн. грн. додаткових бюджетних запитів 6,4 мільйона віддано на культуру (більше 20% від загальної кількості). З яких 874 тисячі гривень безпосередньо на бібліотеки: 150 тис. грн. – на придбання і 724 тисячі на ремонт наукової бібліотеки. Разом з тим, керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Ігор Дулеба не був таким категоричним і повідомив, що ці кошти можуть бути виділені на ремонт бібліотеки, якщо буде перевиконання обласного бюджету за півроку або 9 місяців.

Остання проблема, яку озвучив директор наукової бібліотеки, – автотранспорт.

– Бібліотека є обласним методичним центром, наші працівники повинні надавати методичну допомогу, контролювати багато питань. Але цього ми зробити зазвичай не можемо, бо немає змоги доїхати у район. Наш 30-річний автобус «Кубанець» вже не робочий, а легковик УАЗ, хоча й ще на ходу, але має 22 роки, – зауважив директор «Затонки».

Директор обласної бібліотеки для молоді Леся Гук озвучила, що установі конче потрібний капітальний ремонт плоскої покрівлі.

– Говоримо про це вже більше п’яти років, є акт перевірки технічного стану покрівлі, але реакції жодної. Вода через стелю просочується у деякі приміщеннях бібліотеки. У кінці 2012-го облрадою було виділено 20 тисяч гривень, за які ми зробили частковий поточний ремонт, але це не вирішило ситуації над читальним залом. На капітальний ремонт потрібно близько 100 тисяч гривень, яких не передбачається в проекті бюджету, – з розпачем розводить руками Леся Станіславівна.

Знову ж таки у бібліотеці для молоді є проблема із поповненням фонду. Передбачається виділення 35 тисяч гривень на передплату періодичних видань, а от на книги – немає жодної копійки. Як вихід із ситуації, бібліотекарі чекають на чергову грантову допомогу.

Бібліотека для дітей від безвиході бере гроші з дітей

Директор обласної бібліотеки для дітей Надія Невіцька бідкається, що установі, яку вона очолює, в 2013 році не передбачені кошти ні на придбання книг, ні на поточні ремонти, ні на господарські потреби.

– Як можемо, виходимо із ситуації, що склалася. Намагаємось якось заробляти. Хоча брати кошти з дітей за обслуговування – це найгірше, що може бути. Діти не є тією категорією, яка заробляє кошти, тому нам дуже прикро, що так стається (найдешевший абонемент вартує 2 грн. на рік).

Разом з тим і дитячій бібліотеці потрібні гроші на ремонт.

– Нагальна потреба є в поточному ремонті підвального приміщення (380 кв. м), де зберігається фонд бібліотеки. Підвал, який дуже нищиться і не пристосований для збереження літератури, вкрай потребує ремонту. Література зберігається в антисанітарних умовах, у непристосованому підвальному приміщенні, через який проходить теплотраса. До того ж температурний режим не відповідає нормам, – розповідає Надія Новіцька.

Є, як і в колег по бібліотечній справі, проблема в дитячій бібліотеці і з комплектуванням.

– 2-3 тисячі гривень виділяємо із власних коштів на придбання нових книг, але це не вихід. Я 18 років на посаді директора бібліотеки і не пам’ятаю, коли нам виділяли кошти на придбання книг. Наші колеги з інших областей мають по 100, 80, 50 тис. грн. на комплектування бібліотеки, ми ж про такі суми можемо тільки мріяти, – зазначила пані Надія.

Апелював директорам бібліотек Степан Скибиляк. Він повідомив дві цифри. Так, за словами обласного фінансиста, в 2011 році бібліотекам додатково виділили на передплату періодичних видань 50,9 тисячі гривень, у 2012-му додатково спрямовано за рахунок перерозподілу коштів 73 тисячі гривень на періодичні видання.

– Ці кошти за власним розсудом керівники бібліотек могли використати як на періодику, так і на придбання книг, – заявив Степан Скибиляк.

Голова постійної депутатської комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Тернопільської обласної ради Михайло Тимошик звернувся до Тернопільської ОДА, щоб виконавча гілка влади вишукала можливість віднайти кошти якщо не на капітальні ремонти приміщень бібліотек, про які так просять керівники цих установ, то хоча б на придбання кілька сотень книг для поповнення їх фондів.

Іван Білий («Номер один»)