Головна Новини Тернопільщина зацікавлена у співпраці з польськими партнерами

Тернопільщина зацікавлена у співпраці з польськими партнерами

хоптян

хоптянНа цьому наголосив, під час зустрічі із представниками Інституту європейської співпраці м.Тарнов Республіки Польща, голова обласної державної адміністрації Валентин Хоптян.

Голова ОДА підкреслив, що Тернопільщина готова до такої співпраці, а влада області створювати належні умови для реалізації інвестиційних проектів.
«Реалізовуючи програму економічних реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем, ми особливу увагу акцентуємо на створенні сприятливих умов для розвитку бізнесу, стимулювання залучення інвестицій, нарощення експортного потенціалу», – каже Валентин Хоптян.
З цією метою організовано процес залучення інвестицій за принципом «єдиного інвестиційного вікна», в області відмінено майже 2100 регуляторних актів.
Як результат, у 2011 році приріст промислового виробництва в області склав понад 12%, приріст обсягів залучених інвестицій – понад 21% та обсягів експорту місцевої продукції – понад 83%.
В свою чергу, голова правління Інституту Європейської співпраці м.Тарнов Кшиштоф Римановський розповів, що метою діяльності очолюваного ним Інституту, створеного в 2004 році, є реалізація заходів спрямованих на забезпечення європейської інтеграції та транскордонного співробітництва, сприяння розвитку співробітництва між народами та націями.
Він висловив зацікавленість у співпраці з обласною державною адміністрацією, в напрямку реалізації тих завдань, які ставить перед собою очолювана ним установа.
Результатом перемовин стало підписання угоди про співпрацю між Тернопільською облдержадміністрацією та Інститутом європейської співпраці м.Тарнов Республіки Польща.
Враховуючи взаємну зацікавленість у подальшому поглибленні, зміцненні та розширенні економічного і культурного співробітництва, сфери європейської інтеграції та транскордонного співробітництва, сторони домовилися розвивати співробітництво у галузях промисловості, сільського господарства, транспорту і торгівлі, культури і мистецтв, туризму і спорту, екології та раціонального використання природних ресурсів.
Підписанти домовилися створювати сприятливі умови для розвитку спільної діяльності підприємницьких структур, включаючи заохочення, підтримку і захист інвестицій та організацію нових робочих місць.
Сторони також надаватимуть необхідне сприяння укладенню та реалізації прямих договорів (контрактів) між підприємствами та організаціями всіх форм власності, на поставку сировини, продовольства, продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання та надання послуг.
У тексті Угоди акцентовано увагу й на питаннях європейської інтеграції – сторони домовилися сприяти реалізації проектів у цій сфері, а аткож у сфері транскордонного співробітництва.
Крім того окреслено наміри до співпраці в справі проведення виставок та ярмарків, обміну спеціалістами, стажування з метою вивчення досвіду щодо особливостей організації виробництва та умов зовнішньоекономічної діяльності.
Йдеться в Угоді й про взаємодію у галузі охорони здоров’я, розвитку фармацевтичної бази, реалізації культурно-мистецьких та туристичних проектів.