Головна Новини Тернопіль вже забезпечили міні-вибухівками

Тернопіль вже забезпечили міні-вибухівками

Феєрверк

ФеєрверкДо Нового року ще три тижні, але столики з різноманітними петардами, бенгальськими вогнями та феєрверки з’явились у різних частинах Тернополя, повідомляє За Збручем

Міні-вибухівку можна придбати на офіційних та нелегальних ринках міста, на зупинках і навіть у бабусь, які торгують соняшниковим насінням та цигарками. На продукцію, що неважко помітити, є хороший попит. Запасаються “святковим настроєм” як дорослі, так і діти.
Останнім, до речі, продавати деяку піротехніку взагалі не можна. Та й ту “вибухівку”, яка неправильно зберігається та продається або не має належних сертифікатів, також відпускати не можна. Та жодні з цих аргументів не зупиняють ані продавців, ані покупців, – пише “20 хвилин”.
– Кожного року купуємо. Ціна не змінилася, – каже задоволений покупець на ринку, який назвався Сергієм. – Та що тут небезпечного? Я ж їх не за комір комусь кидати буду. А те, що інструкції нема, то ж нічого. Складного тут мало.
Спроба поспілкуватися з продавцями з ринку успіхом не закінчилася. Люди або просто відходять від столиків з піротехнікою, або вперто стверджують: “Всі дозволи є”. Але при цьому нічого не показують.
– Найближчими днями наші працівники проведуть рейди, – каже заступник начальника відділу протидії правопорушенням Ігор Олеськів. – За законом, продавати піротехнічну продукцію можна лише тим суб’єктам, які мають ліцензію. Проте лише за тією адресою, яка вказана в ліцензії. Тобто продаж на ринку і на зупинках – нелегальний. Крім того, така продукція через неналежне зберігання, а часто і вироблена невідомо де і ким, несе небезпеку людям.
Правоохоронці закликають людей купувати святкову піротехніку лише в магазинах та точках продажу, які мають ліцензію на таку торгівлю і лише на адресу їхньої дислокації.
– Часто неякісна піротехніка призводить до жахливих травм, – констатує пан Ігор. – Тому ще раз наголошую: ігнорувати потенційну небезпеку не можна. Продукцію порушників ми конфіскуємо, а їх самих оштрафуємо. Штрафи – від 51 до 255 гривень. Якщо ж ліцензовані торгівці продають неякісну продукцію невідомого походження чи з неналежним її зберіганням, то штрафи для них сягають і 1020 гривень.