Головна Новини Священик УПЦ МП незаконно збудував будинок на території Миколаївського собору

Священик УПЦ МП незаконно збудував будинок на території Миколаївського собору

Священик УПЦ МП незаконно побудував приватний будинок на території Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, де розташований Миколаївський собор. Священнослужитель жив там з 2011 року і допоки храм не повернули в державну власність. Директор Кременецького ДІАЗу повідомив ZAXID.NET, будинок розташований позаду собору і його з центрального входу не видно. Через самовільне будівництво прокуратура оголосила підозру священику.

Священик УПЦ МП розпочав будівництво приватного будинку у 2011 році. Уже за рік зведення будинку площею 98 мвдалось завершити. Документів на будь-яке будівництво на земельній ділянці історико-культурного призначення, а саме на території Миколаївського собору у Кременці у представника московського патріархату не було.

В прокуратурі Тернопільщини також повідомили, що на цьому священик не зупинився і за 6 років почав проводити реконструкцію будинку.

«Під час розслідування поліцейській встановили, що чоловік, будучи неналежним користувачем землі, у 2017 році здійснив реконструкцію наявної будівлі з проведенням добудови, сходи якої частково займають земельну ділянку історично-культурного призначення», – повідомили в прокуратурі Тернопільщини.

Директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин розповів ZAXID.NET, що приватний будинок з центральної вулиці, на якій розташований Миколаївський собор, і з входу в храм не видно. Приміщення невелике і стоїть обабіч храму. Використовувалося воно як житло для священнослужителів УПЦ МП.

Прокурор Кременецької прокуратури оголосив підозру кременчанину за ч. 4 ст. 197-1 КК України (самовільному будівництві будівель на самовільно зайнятій земельній ділянці особливо цінних земель). Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Додамо, що у Кременці на Тернопільщині державна виконавча служба разом з поліцейськими 30 листопада 2023 року примусово висилила священнослужителів УПЦ МП зі Свято-Миколаївського собору. Договір на оренду та користування приміщенням церковного комплексу завершився в лютому 2023 року. Від тоді відбулося кілька судів, які представники УПЦ МП програли. Господарський суд Тернопільської області зобов’язав УПЦ МП повернути Миколаївський собор у Кременці державному заповіднику. Судові виконавці, після відмов священнослужителів УПЦ МП добровільно звільнити приміщення храму, провели виселення примусово.