Головна Новини Суд не повірив у “самооборону” небезпечного злочинця

Суд не повірив у “самооборону” небезпечного злочинця

sud-femidaКолегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Тернопільської області відхилила апеляцію обвинуваченого Віталія Д. та його захисника на вирок Заліщицького районного суду, яким Віталія Д. визнано винним за ч.2 ст.121 КК України та засуджено до 8 років позбавлення волі, повідомили в прес-службі Апеляційного суду Тернопільскої області.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження,ввечері 11 листопада 2013 р. приблизно о 1-ій год. ночі у помешкання Юлії Ш. міста Заліщики зайшов потерпілий Андрій Ш. Як перед смертю він пояснив матері та правоохоронцям, Ш. хотів з’ясувати особисті стосунки зі своєю співмешканкою Іриною Д., яка саме була у подруги.

Андрій підійшов до сплячої Ірини, почав її смикати за волосся та сварити за пияцтво, вимагав коритися і слухатись його. За безпорадну жінку вступився співмешканець Юлії Ш. – обвинувачений Віталій Д. та його знайомий Олексій Д. Удвох вони виштовхали потерпілого на двір. Та замість того, щоб повернутись до будинку, обвинувачений влаштував із ним шарпанину. Тоді Андрій Ш. дістав кухонний ніж і почав погрожувати своєму кривдникові. Віталій вихопив у нього зброю і вдарив у живіт, завдавши нічному гостю тяжкі тілесні ушкодження.

Поранений вибіг із двору та зумів дійти до будівлі Заліщицької райдержадміністрації, звідки каретою швидкої допомоги був доставлений до місцевої лікарні, де наступного дня в реанімації й помер.

У своїх апеляціях і доповненнях до них обвинувачений та його захисник просять вирок суду першої інстанції скасувати та постановити новий, яким перекваліфікувати дії Віталія Д. з ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, що спричинило смерть потерпілого) на ст. 124 КК України (перевищення меж самооборони), оскільки не мав наміру спричинити Андрію Ш. тяжкі ушкодження, а вдарив його ножем, захищаючись від нападника.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченого та його захисника, уважно вивчивши апеляційні скарги та матеріали справи, колегія суддів прийшла до переконання, що суд першої інстанції всебічно та неупередженого дослідив усі обставини кримінального провадження. Отож апеляційні скарги обвинуваченого Віталія Д. та його захисника залишено без задоволення, а вирок районного суду – без змін.