Головна Новини Стоматологиня з Тернопільщини безкоштовно лікує зуби бійців на фронті

Стоматологиня з Тернопільщини безкоштовно лікує зуби бійців на фронті

Стоматологиня Олеся Пришляк із Тернопільщини їздить у прифронтові міста, щоб безкоштовно лікувати зуби військовим. Працює разом із волонтерами благодійного фонду “Центр спасіння життя”. Вперше на схід жінка поїхала в липні 2022 року, відтоді відвідує бійців щомісяця. Де працює та чому вирішила долучитися до волонтерства  розповіла Суспільному.

“Постійно на ногах, але хлопці надають енергії”

Безкоштовне лікування зубів

Олесю Пришляк на залізничному вокзалі зустріли мама та донька. Суспільне Тернопіль

Коли Олеся повертається з чергової поїздки в прифронтові міста, на залізничному вокзалі Тернополя її зустрічають мама та донька.

“Завжди переживаємо, коли Олеся там, молимося. Проте віримо віримо, що все має бути добре. І пишаємося дуже нею”, — розповідає матір Орися Іванів.

У Краматорську стоматологиня була тиждень.

“У Краматорську ми були 7 днів. 4 дні виїжджали на місця до наших захисників і три дні приймали пацієнтів у самому Краматорську. Працювали нон-стопом — зранку виїжджали, а вночі приїжджали назад. Було складно, бо постійно на ногах, але хлопці надають енергії, робота також надає енергії та сили”.

“Це був поклик душі”

Олеся працює стоматологинею в одній з приватних клінік у Бережанах. Там також безкоштовно лікує зуби українським захисникам, а раз у місяць їде до них у зону бойових дій.

“Перший раз я поїхала в липні 2022 року. Чому? Це був поклик душі. Ми і тут у клініці багато військових приймаємо, але не кожен боєць має змогу приїхати сюди і не кожен має достатньо часу для того, щоб прийти і полікувати зуби під час короткої відпустки. Тому я вирішила їздити туди й допомагати їм там”.

1
Олеся Пришляк під час роботи в прифронтовому місті ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк під час роботи в прифронтовому місті ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк під час роботи в прифронтовому місті ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк під час роботи в прифронтовому місті ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК

Працюють стоматологи за запитами бригад.

“В більшості це Донецька область. Там у нас є благодійний фонд “Центр спасіння життя”, який допомагає військовим. У них є третя ланка евакуації, багато швидких машин і дві стоматологічних. Одна стоїть постійно у Краматорську, а інша на виїзді. Виїжджали і на Дружківку, і на Лиман, і на Райгородок, і Покровськ — дуже багато місць. Бригади, які потребують лікування, дзвонять, приїжджають лікарі, записуютья і їдуть туди”.

Вовки Да Вінчі

Олеся Пришляк із “Вовками Да Вінчі”. Фото: Олеся Пришляк

Про те, що благодійному фонду потрібні стоматологи, Олеся дізналася із соцмереж.

“Долучилася в групу в телеграмі та почала працювати разом із волонтерами”.

“Є потреба в лікарях, їх дуже не вистачає”

Мобільний стоматологічний кабінет обладнаний всіма необхідними інструментами, зокрема в машині є рентген, тому можуть виявити та пролікувати різні хвороби.

“Звертаються військові з різноманітними проблемами — це і карієси, і гігієна, ніби банально, але в них не завжди є можливість почистити зуби, і тому це питання там на першому місці. Також багато видалень зубів, багато пульпітів, періодонтитів, набряки, гострий біль. Запити є і є потреба в лікарях, дуже їх не вистачає. Тому по можливості, хто хоче — може приєднуватися до команди. Нас десь є 10 людей і ми так міняємося поступово, по 10 днів ми їздимо”.

Центр спасіння життя

Олеся Пришляк під час роботи в зоні бойових дій. Фото: Олеся Пришляк

З мобільною стоматологією працюють на різних напрямках. Доїжджають майже до лінії фронту. Олеся каже, спершу лякали звуки вибухів, але згодом звикла до роботи в зоні бойових дій.

“Лише до Краматорська вже виїжджала тільки десь 6 разів, це не враховуючи Дніпро, Кривий Ріг та інші виїзди. Приймаємо ми дуже багато хлопців, вже навіть не перерахувати. Але в загальному за виїзд, тобто 5-6 днів, ми можемо пролікувати 100-110 людей. За день я встигаю прийняти до 30 пацієнтів. Ми як виїжджаємо о 7 ранку, то можемо завершити роботу аж о 1 ночі. Це дуже довго і постійно на ногах, практично не відпочиваєш. Відійдеш хіба кави попити. Часто хлопці побачать, що ми змучуємося — приносять нам каву, воду, їсти”.

Фронтова стоматологія

Олеся Пришляк із військовими. Фото: Олеся Пришляк

Найважче працювати взимку, каже Олеся.

“Було таке, що ми працювали при температурі 3 градуси морозу в машині. Це було важко, але ми змогли”.

1
Олеся Пришляк і Христина Білущак під час роботи ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк і Христина Білущак у Краматорську ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк і Христина Білущак під час роботи ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК
1
Олеся Пришляк і Христина Білущак у Краматорську ФОТО: ОЛЕСЯ ПРИШЛЯК

З військовими, яких лікує, завжди спілкується.

“Ми їх постійно розговорюємо, смішимо. Зі мною ще їздить Христина Білущак, вона дуже позитивна і бійці завжди кажуть, що ми прикольні та дуже веселі. Ну і завжди хвалять, що я дуже легко роблю анестезію. Переказують іншим і дуже приємно, коли хлопці приходять і кажуть: “О, мені сказали, що у вас золоті руки, ви дуже гарно колете анестезію і того я до вас прийшов, мені не так страшно”.

Безкоштовно лікує зуби бійцям у прифронтових містах

Олеся Пришляк і Христина Білущак з колегою та бійцем “Азову”. Фото: Олеся Пришляк

“Навіть якщо в мене один військовий пролікований за день, то життя не проходить марно”

У своєму кабінеті Олеся зберігає шеврони та подяки від бійців, яким допомагала.

“У знак вдячності хлопці залишають мені такі подарунки — шеврони. Дарують з великим задоволенням і дякують за роботу. Це і “Азов”, 80 бригада, багато штурмових бригад залишали шеврони. 44 артилерійська, 10 бригада, “Вовки Да Вінчі”. Тут ще 102 бригада тероборони є. Багато шевронів дітям дала — сину та доньці”.

1
Шеврони, які подарували Олесі бійці ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Шеврони, які подарували Олесі бійці ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Шеврони, які подарували Олесі бійці ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Шеврони, які подарували Олесі бійці ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Шеврони, які подарували Олесі бійці ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ

Стоматологинею жінка працює 15 років. Каже, рада, що може бути корисною під час війни.

“Дуже люблю свою роботу, отримую від неї задоволення, особливо зараз. Я говорю, що навіть якщо в мене один чи два військових проліковано за день, то життя не проходить марно і робота також”.

Стоматолог Олеся Пришляк Бережани

Стоматологиня Олеся Пришляк. Суспільне Тернопіль