Головна Новини Справу про “Пантеон Героїв” розглянули в Тернопільському адміністративному суді

Справу про “Пантеон Героїв” розглянули в Тернопільському адміністративному суді

У Тернопільському окружному адміністративному суді розглянули справу за позовами Олега Стадника, Василя Гинди та Надії Башнянин до виконавчого комітету Тернопільської міської ради. Третя особа — спеціалізоване комунальне підприємство “Ритуальна служба”. Предмет позову — визнати протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 16 серпня 2023 року про “Про погодження” Положення про “Пантеон Героїв Тернополя”, повідомляє Суспільне

Кореспонденти Суспільного повідомляють, що клопотання про залучення до справи подали батьки загиблих захисників Жанна Балдюк, Наталія Саломон та Надія Щирба. Також була присутня мати загиблого військовослужбовця Людмила Левків.

Cуддя Андрій Осташ надав слово представниці позивача Оксані Притулі.

"Пантеон Героїв" у Тернополі, суд

Оксана Притула, представниця позивача. Суспільне Тернопіль

“Я оспорюю від імені позивача питання незаконності прийняття того положення по відношенню до позивача. Вважаю, що в даній ситуації права та інтереси третіх осіб цим спором не зачіпаються і порушені бути не можуть. Прошу відмовити”. — “Зрозуміло”.

"Пантеон Героїв" у Тернополі, суд

Учасники процесу. Суспільне Тернопіль

Представник відповідача Роман Друзюк попросив суд задовольнити заяви про залучення третіх осіб.

"Пантеон Героїв" у Тернополі, суд

Роман Друзюк, представник відповідача. Суспільне Тернопіль

“Загиблі родичі осіб, які бажають брати участь в цій справі в якості третіх осіб, поховані на секторі почесних поховань “Пантеону героїв”. Оскільки предметом спору є рішення виконкому “Про погодження” Положення про “Пантеон Героїв Тернополя”, то вважаю, що рішення суду в цій справі прямо впливає на їхні права та обов’язки”.

"Пантеон Героїв" у Тернополі, суд

Триває розгляд справи у суді. Суспільне Тернопіль

Суддя Андрій Осташ вирішив залучити третіх осіб до справи.

"Пантеон Героїв" у Тернополі, суд

Андрій Осташ, суддя. Суспільне Тернопіль

“Відповідно до статті 49 частини 2 Кодексу адміністративного судочинства, яка регламентує питання залучення третіх осіб, суд звертає увагу представника позивача, які не заявляють самостійних вимог. Тобто, вони не обов’язково мають заявляти. Це окремий статус, інша процедура. Визначальним є те, чи рішення суду в цій справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов’язки. Суд виходить з того, що рішення в справі може вплинути на права третіх осіб — родичів, загиблі яких поховані на тій території, яка належить до Пантеону Героїв”.

Наступне судове засідання суддя призначив на 15 липня цього року.

Рішення виконавчого комітету про “Про погодження” положення про “Пантеон Героїв Тернополя” регламентує порядок здійснення почесних поховань на його території та забороняє самостійне встановлення будь-яких інших намогильних споруд на території Пантеону. Про це йдеться на сайті Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, “Пантеон Героїв” у Тернополі почали зводити на Алеї Героїв Микулинецького кладовища у серпні 2023 року. На це виділили 14 мільйонів гривень із міського бюджету. Про це 9 серпня 2023 року розповів Суспільному директор комунального підприємства “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький.

До цього проєкт тричі узгоджували на зборах із родичами загиблих військових, розповіла авторка концепції “Пантеону” та подруга загиблого Героя України Віталія Дереха Дарця Веретюк.