Головна Новини Сьогодні День свободи слова в інтернеті

Сьогодні День свободи слова в інтернеті

свобода слова

свобода словаУ світі 12 березня відзначається День свободи слова в інтернеті (Online Free Day Expression).

Вперше цей день був проведений в 2008 році міжнародною організацією «Репортери без кордонів», що діяла під патронатом ЮНЕСКО, щоб привернути увагу громадськості до проблеми вільного доступу в мережу по всьому світу.

Білорусь і Бахрейн названі міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів» новими «ворогами інтернету», говориться в доповіді, опублікованій в понеділок на сайті організації.

Також у списку «ворогів інтернету» числяться М’янма, Китай, Куба, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Сирія, Туркменістан, Узбекистан і В’єтнам. У список «ворогів» увійшли країни, влада яких, на думку укладачів доповіді, найбільш жорстко обмежують свободу користувачів в мережі інтернет. Так, Китай посилив тиск на приватні інтернет-компанії з метою змусити їх більш тісно співпрацювати з урядом. У той же час в Ірані та В’єтнамі прокотилася хвиля арештів інтернет-користувачів, публікації яких викликають побоювання у влади цих країн.

Крім рейтингу «ворогів інтернету», правозахисники також складають список “країн, які перебувають під наглядом». Росія стала однією з кількох країн, які потрапили в список в 2012 році.Укладачі списку відзначають, що в Росії широкого поширення набули кібератаки, спрямовані проти ряду інтернет-ресурсів.Також «Репортери без кордонів» звернули увагу на серію арештів російських блогерів і користувачів «всесвітньої павутини». Затримання, на думку правозахисників, проводилися з метою не допустити обговорення тем, присвячених політичній ситуації.

«Сусідами» Росії за списком стали Австралія, Єгипет, Еритрея, Франція, Південна Корея, Шрі-Ланка та інші. Новими країнами, що потрапили в список в 2012 році, стали Індія і Казахстан.

У той же час «список країн, які перебувають під наглядом» покинули Венесуела і Лівія. В арабській країні, де в кінці 2011 року припинилися збройні сутички між прихильниками і противниками лідера лівійської Джамахірії Муамара Каддафі, закінчилася і епоха цензури. Напередодні своєї загибелі Каддафі намагався ще більше посилити контроль над інтернетом, проте рівень цензури істотно скоротився після його повалення.