Головна Новини Сім тернопільських підприємств навмисне доводили себе до банкрутства

Сім тернопільських підприємств навмисне доводили себе до банкрутства

Підприємців Тернополя та району податкова інспекція стала перевіряти удвічі менше. Натомість результативність залишилась на тому ж рівні. Перевіряти підприємство податкова береться тільки після ретельного аналізу його діяльності. Коли інспектори на 70% впевнені в ухилянні підприємця від сплати податку, перевірки та штрафів в якості стимулу не уникнути. Так, протягом 2012 року Тернопільська об’єднана інспекція під час перевірок виявила, що не всі підприємства прозоро висвітлюють свою діяльність. Мова йде про так званих банкрутів, які до такого стану доводили себе цілеспрямовано. У результаті всі 7 підприємства отримали ще один шанс на життя.

Єдиноподатників суттєво побільшало

Так, протягом січня-жовтня цього року до зведеного бюджету від платників податків Тернополя і Тернопільського району надійшло понад 883,1 млн. грн. платежів. Це на 203,1 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року і складає майже 130 відсотків. У цьому році суттєво поповнили місцеву скарбницю платники єдиного податку. У порівнянні з січнем-жовтнем минулого року надходження від цього платежу зросли удвічі. Раніше єдиноподатників лякали обтяжливі платежі до Пенсійного фонду. Зараз ситуація іде на поправку.

– З боку податкової служби України переглянуто підхід до спрощеної системи. Запроваджено ряд нових підходів, підприємців розбито спершу на чотири групи, а потім створено ще дві групи, які дозволяють платникам вибирати для себе більш сприятливу і спокійно працювати. При цьому не витрачаючи часу на сплату податків, ведення бухгалтерського обліку тощо, – пояснює начальник Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Петро Якимчук.

Так, казна Тернополя поповнилася більш як на 30 млн. грн. єдиного податку, що перевищує минулорічний показник удвічі. Підприємства, що обрали спрощену систему, поповнили міську казну більш ніж на 9 млн. грн. Це понад 2 мільйони більше, ніж у 2011 році. Станом на 1 листопада у Тернополі на єдиному податку перебувають 9904 приватних підприємці. Торік – лише 7800, тобто кількість зросла на 2096 осіб.

– Кількість підприємств на єдиному податку зросла майже на 2 тисячі осіб. Це свідчить про те, що переваги нових підходів оцінені належним чином з боку підприємців. Останні із задоволенням використовують нову систему, завдання якої – спростити їхню роботу в частині затрат на ведення податкового обліку і сплати в цілому податків, – вважає податківець.

Понад півсотні підприємств стали «чистими» перед своїми працівниками

З початку року податкова інспекція провела 74 планових документальних перевірки. У порівнянні з минулим роком це на 69 перевірок менше. Таким чином результативність перевірок збільшилась удвічі. Податківці переконують, що перевірятимуть тільки тих, хто дає для цього підстави.

– Перевіркам підлягають тільки суб’єкти підприємницької діяльності, які дійсно свідомо ухиляються від добровільної сплати податків до бюджету. Перед тим як іти на перевірку, державна податкова служба робить детальний аналіз, вивчає повністю всі ризики, які може допускати той чи інший суб’єкт підприємницької діяльності, аналізує його звітність. На сьогодні ми маємо досить-таки потужну електронну базу, яка дозволяє проводити всілякі аналізи і перед перевіркою мати 50-70-відсоткове підтвердження про ухиляння від сплати податку. Власне перевірка потрібна лише для того, щоб додатково констатувати цей факт і шляхом відповідних штрафних фінансових санкцій стимулювати суб’єкта підприємницької діяльності добровільно платити податки, – пояснює Петро Якимчук.

На сьогоднішній день 64 суб’єкти підприємницької діяльності міста та району ліквідували заборгованість по заробітній платі на загальну суму 21,9 млн. грн., сплативши до бюджету більш ніж 2,6 млн. грн. Можливо, до цього спонукало боржників і надання податковою службою матеріалів до правоохоронних органів для вжиття заходів прокурорського реагування щодо 17 суб’єктів. До прокуратури також передано матеріали по 4 СГД, в яких виявлено 104 випадки виплати зарплати в „конвертах” на загальну суму 87,6 тис. грн.

На Тернопільщині – жодного спрощенця 5-ої та 6-ої групи

Податкова служба сьогодні відкрита до конструктивного діалогу з бізнесом, готова прийняти слушні пропозиції бізнесу та ініціювати внесення змін до Податкового кодексу. Результатом такого відкритого спілкування є розширення кола груп спрощенців – додано 5 та 6 групи. Адже платники пропонували дати можливість працювати на єдиному податку суб’єктам підприємницької діяльності з більшими обсягами.

– Так, п’яту групу можуть обрати приватні підприємці, які протягом календарного року не використовують праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, а також обсяг доходу не перевищує 20 млн. грн. До шостої групи можуть належати суб’єкти підприємницької діяльності – юридичні особи, де середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу – не більше 20 млн. гривень. Оподатковуватимуться такі суб’єкти господарювання за ставкою 7 чи 10 відсотків доходу. Залежно від того, чи зареєстровані вони платниками податку на додану вартість (7%), чи ні (10%). З початку року проведено 74 планових документальних перевірки, що на 69 менше, ніж за відповідний період минулого року. Тобто практично скорочено кількість перевірок на 48%, – зазначає Петро Якимчук.

Щоправда, на Тернопільщині ще жоден підприємець не став платником котроїсь із цих груп.

Податківці вивели з коми 12 підприємств

За даними тернопільських податків, не усім підприємства-банкрутам варто співчувати та довіряти. Частина з них на таке ставлення не заслужили, оскільки їхнє банкрутство – добре продуманий спосіб наживи. З кожним роком кількість підприємств, які декларують збиткову діяльність, зростає. Тільки з початку року

перевірили 12 збиткових підприємств. Більшість з них виявились далеко не такими пропащими.

– У результаті перевірок зменшено суму збитків на 26,2 млн. грн. Сім підприємств взагалі виведено зі стану збитковості. Тобто підприємствам документально підтверджено їхню прибуткову діяльність та відповідно нараховано податок на прибуток до сплати до бюджету, – наголошує Петро Якимчук.

До речі, податкова служба в рамках лібералізації податкової системи збирає пропозиції щодо удосконалення ведення бізнесу. До кінця листопада представники підприємництва, громадських організації можуть залишати свої побажання щодо змін податкового законодавства у спеціальних скриньках. Розміщені вони в центрі обслуговування платників податків Тернопільської ДПІ та у відділі державних реєстраторів Тернопільської міськради.

Зоряна Гарасимів («Номер один»)