Головна Новини Рік без Олега Барни: на Тернопільщині вшановують пам’ять загиблого захисника України

Рік без Олега Барни: на Тернопільщині вшановують пам’ять загиблого захисника України

17 квітня 2023 року під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув військовослужбовець 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, народний депутат Верховної ради 8-го скликання Олег Барна. 18 квітня він мав би відзначати свій день народження. У ці дні на Тернопільщині відбуваються заходи з вшанування пам’яті загиблого захисника, повдіомляє Суспільне

Пам’ятні заходи до роковин загибелі Олега Барни відбуваються в селі Білобожниця, що в Чортківському районі, де він проживав і вчителював, повідомила у Фейсбуці дружина загиблого бійця Ольга Барна.

Ольга Барна

Дружина Олега Барни Ольга на цвинтарі біля могили чоловіка, 17 квітня 2024 рік. Фото: Ірина Кошіль

Вчора, 17 квітня, в церкві Преображення Господнього УГКЦ відбулася поминальна служба Божа. Також родичі, друзі й місцеві жителі відвідали могилу бійця на місцевому цвинтарі.

Олег Барна

Роковини пам’яті Олега Барни, село Білобожниця, Чортківський район, 17 квітня 2024 року. Фото: Ірина Кошіль

Олег Барна

Могила Олега Барни на цвинтарі села Білобожниця, Чортківський район, Тернопільська область. Фото: Ірина Кошіль

роковини Олега Барни

Роковини пам’яті Олега Барни, село Білобожниця, Чортківський район, 17 квітня 2024 року. Фото: Ірина Кошіль

Олег Барна був членом політичної партії “Європейська Солідарність”. Її засновник, п’ятий президент України Петро Порошенко в соцмережі згадує про Олега Барну так:

“Олег Барна мав специфічний характер та погляди на речі навколо: хтось поділяв їх, а хтось засуджував. Але він твердо торував свій шлях і ніколи не відступав. Революція на граніті — Олег серед активістів. Помаранчева революція — він на Майдані. Революція гідності — разом з усіма. Тому й не дивно, що Олег одним із перших поїхав у зону АТО, а згодом, попри інвалідність, повернувся до лав ЗСУ, коли росіяни почали наступ з усіх боків. Завжди йшов у перших лавах, бажав знищити всю нечисть, яка прийшла на наші землі. Загинув під час штурму. Жив, як Герой — загинув, як Герой”.

Олег Барна

Олег Барна. Фото: Fb/Ольга Барна

Згадують сьогодні про колишнього народного депутата й на сторінці Верховної ради України в Фейсбуці.

“Прямолінійний, іноді різкий, але завжди щирий та безкомпромісний борець за справедливість, патріот, який глибоко любив Україну. Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно), відзнаками Президента України — ювілейна медаль “25 років незалежності України” (2016) та “За участь в антитерористичній операції”.

Олег Барна

Олег Барна. Фото: Fb/Верховна рада України

“Маємо не тільки пам’ятати, ми мусимо виконати те, за що він боровся, і всі наші захисники борються зараз — відстояти Україну”, — пише в соцмережі подруга родини Барни Вікторія Кривоніс.

У суботу, 20 квітня, в Білобожниці відбудеться молодіжна молитва на Пантеоні Героїв та відкритий Чемпіонат з волейболу в спортзалі. Початок о 12:00. 21 квітня, в неділю, з нагоди 57-ої річниці з дня народження Олега Барни, о 15:00 в актовій залі Білобожницької ЗОШ проведують пам’ятний вечір під назвою “Він любив вас усіх, та найбільше любив Україну…”.

Нагадаємо, до роковин загибелі свого брата Олега, військовослужбовець 10 окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”, ексголова Тернопільської ОДА Степан Барна організував збір дронів.

Степан Барна Олег Барна

Степан та Олег Барни. Фото: Fb/Степан Барна