Головна Новини Призовники масово ухиляються від строкової служби

Призовники масово ухиляються від строкової служби

1Призов на строкову військову службу і призов військово-зобов’язаних на службу за контрактом – основні завдання, над якими зараз працюють в комісаріатах області. Із першого вересня розпочався призов на строкову службу. До призовних дільниць викликають молодих людей від 18 до 27 років. Але, як наголосив підполковник Олег Денисюк, начальник відділу комплектування та призову,підготовки до військової служби ТОВК, у військові частини відправляють юнаків, яким на момент відправлення вже виповнилося 20 років.

«Виникає багато запитань чому кличуть 18-річних і 19-річних, – каже Олег Денисюк. – Справа в тому, що закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» не змінено, а відповідно до нього призиву і виклику до призовної комісії підлягають ті, хто досягнув 18-річного віку. А іншою нормою закону передбачено, що відправці у військові частини підлягають тільки ті, кому на день відправлення вже виповнилося 20 років.»

Наразі, бажаючих пройти строкову військову службу небагато. Призовники просто не приходять на медогляди. Як зазначив Олег Денисюк, планове завдання виконане тільки на третину. А всього з області у військові формування мають направити близько трьохсот молодих людей. В обласному комісаріаті низьку явку призовників пояснюють тим, що батьки бояться, що їхніх синів відправлять в зону проведення антитерористичної операції. І пояснюють, що вони цього не мають права робити, оскільки юридично задекларовано, що призовники участі у бойових діях не беруть.

«Виходячи із заяв Президента та військової доктрини, в якій чітко прописано, що військовослужбовці строкової служби до участі в бойових діях залучатися не можуть, – наголосив Володимир Катинський. – Це прописано юридично, і це факт, який ми не оскаржуємо. Строковики потрібні для того, щоб нести службу в пунктах постійної дислокації військових частин, які виїхали в зону АТО виконувати завдання. Особовий склад тієї чи іншої частини перевели в зону АТО, і на їхньому місці мають бути люди, які несуть службу і забезпечують порядок в частині.».

За ухилення від проходження строкової служби передбачена кримінальна відповідальність. Через це підполковник Олег Денисюк, зазначив, що тих, хто не з’явився у військкомат, можуть примусово привести туди правоохоронці. Він також розповів про зміни в законодавстві, щодо служби в армії.

«Зміни в законодавстві, які були прийняті у травні повернули відстрочку освітянам, яку свого часу скасували. Тепер вчителі, не залежно від того, де вони працюють користуються правом на відстрочку від служби в армії. Окрім того, Постанова Кабміну № 587 зобов’язує нас спрямовувати бюджетні кошти на виплату матеріальної допомоги громадянам, які призиваються на строкову службу. Її розмірі дорівнює двом місячним окладам. Іншою постановою передбачено виплату допомоги, тим хто звільняється – у розмірі одна зарплата. Терміни проходження служби не змінилися – 18 місяців і 12 місяців – для магістрів. Більшість призовників будуть проходити службу у військових частинах і підрозділах військових формувань, які розташовані на теренах Західної України. Одна команда буде відправлена в Харківську область і ще одну частину комплектуємо у Миколаївській області.».

Основне із завдань, яке зараз стоїть перед Збройними Силами України – це сформувати контрактну армію. Тому військовозобов’язаним Тернопілля також пропонують йти на службу за контрактом.

«Зараз доукомплектовуємо частини військовозобов’язаними, які йдуть на контрактну форму служби, – зазначив полковник Володимир Катинський. – Після проходження фахової підготовки вони стають професійними військовими. Це потужна альтернатива мобілізації. Це мотивовані військовослужбовці, які отримують відповідне грошове забезпечення, мають соціальні пільги, забезпечуються житлом. Якщо військові частини будуть укомплектовані військовими, які служать за контрактом, то в подальшому потреби проводити мобілізацію не буде.».