Головна Новини Прокуратуру чекає грандіозна чистка

Прокуратуру чекає грандіозна чистка

unnamedПісля того, як набув чинності так званий закон про люстрацію, втратив крісло перший заступник прокурора Тернопільської області, ще вісім прокурорів упродовж 10 років не зможуть займати посади в органах влади. А всі інші очікують на перевірку.

Відповідно до Закону України «Про очищення влади» пішов з посади перший заступник прокурора Тернопільської області Василь Шаравара. Він працював на Тернопільщині з квітня, однак перед тим займав прокурорську посаду в Хмельницькому. Робота заступником прокурора під час правління Віктора Януковича до того ж позбавила Шаравару займати відповідальні посади в органах державної влади протягом 10 років.

– За моїми підрахунками, в період з лютого 2010 року по лютий 2014-го на Тернопільщині працювало восьмеро прокурорів області і їх заступників. За законом вони мають бути внесені у спеціальний реєстр. Це перешкоджатиме їм займати посади у державних органах протягом 10 років. Утім ніхто з них вже не працює у прокуратурі: хтось пішов на пенсію, хтось звільнився з інших причин, – пояснює нинішній прокурор області Юрій Гулкевич.

За його словами, ті прокурори, які не потрапили автоматично під люстрацію, теж не уникнуть тесту на чесність.

– Ми всі пройдемо перевірку відповідно за графіком, складеним Міністерством юстиції. По кожному буде зроблено висновок, чи може він займати свою посаду, – каже пан Гулкевич.

Перевіряючі звертатимуть увагу на професійну діяльність прокурорів, а також перевірять їх майновий стан. Якщо людина не зможе пояснити походження своїх статків, її можуть звільнити і навіть притягнути до відповідальності.

Джерело: Номер один