Головна Новини Потрібно завершувати корупційні справи по оточенню Яценюка та регіоналів

Потрібно завершувати корупційні справи по оточенню Яценюка та регіоналів

У діючому парламенті Олег Барна — один з кількох представників тих самих «нових облич», про які багато говорилося на Майдані. Він був поранений під час боїв з «Беркутом», потім поїхав захищати честь Батьківщини в АТО.  На виборах земляки довірили йому право представляти свій округ у ВР, де пан Олег також встиг запам’ятатися. Принаймні Арсеній Петрович Яценюк його точно не забуде.

Нам імпонує щира манера спілкування Олега Барни, який влучно та без зайвих евфемізмів характеризує представників українського політикуму. В ексклюзивному інтерв’ю ІБ «Корупціонер» нардеп дав оцінку роботі правоохоронних органів, розповів про ситуацію з розслідуванням резонансних справ та поділився думкою відносно відомих політичних фігур.

Останнім часом ми спостерігаємо немало затримань по корупційним справам. Однак далі слідство гальмується. Вироків фактично немає. У чому причина та чи можемо ми очікувати зміни ситуації на краще?

Суть в тому, що справи, де затримані корупціонери-високопосадовці, повинні мати дуже серйозну доказову базу. Адже у них достатньо грошей, аби найняти кваліфікований юридичний захист. Крім того, вони будуть готувати апеляції до Європейського суду з прав людини. Тут питання не стільки у термінах, скільки у якості розслідування, щоб дані справи дійсно мали логічне завершення.

Як ви оцінюєте перші місяці роботи НАБУ?

По-перше, хочу сказати, що НАБУ — це новостворений орган. Неможливо очікувати від нього негайних результатів. Є ряд серйозних справ, по ним відкриті кримінальні провадження.

Але не варто робити месію з НАБУ чи з когось іншого. Якщо ми дійсно хочемо подолати корупцію, то треба починати з себе. Корупцію треба знищувати насамперед в голові, не давати хабарів, не намагатись «порішати» питання, поважати закон. Тоді і чиновників буде легше контролювати.

Ви дуже жорстко реагуєте на скандали з оточенням Яценюка. Стосовно «рюкзаків Авакова», нафтопродуктів Курченка, «Житомирських ласощів». На вашу думку, є шанс, що за цієї влади дані епізоди будуть належним чином розслідувані і доведені до суду?

Названі вами справи, які набули розголосу, треба розслідувати. Бо безкарність породжує безкарність. Корупціонери мають відчувати невідворотність покарання.

Сподіваюсь, відповідальні за розслідування розуміють, що ігнорувати правопорушення — нерозумно, адже вимоги Майдану про подолання системної корупції досі невиконані. Якщо при цьому у влади немає совісті і честі, то у народу з’явиться сила і жорсткість. Договорняки тут не пройдуть.

Ви були у фракції БПП. Як склалися стосунки з Кононенко? Чи відомі вам факти тиску на депутатів з його боку?

Я його знаю, як нормальну людину, з якою можна просто по-людськи поговорити. Те, що навколо нього розгорілося — це популізм вищого пілотажу та політичний замовний піар. Скандал з міністром Абромавичусом (заявив, що Кононенко намагався лобіювати свою людину до нього в заступники — К.) розгорівся напередодні звіту уряду і ним хотіли прикрити провал економічної політики. Айварас, може, і гарна людина, але потрібно мати свій стержень. На тебе тиснуть лише в тій мірі, в якій ти піддаєшся. Особисто на мене ніхто не тисне, я маю свою позицію і голосую, як хочу.

Що стосується «партійної диктатури», то тут я б поставив БПП за приклад. Бо інші фракції — це фактично секти, де голосують, як скаже лідер. У нас же кожен може мати свою думку. Проте він повинен її аргументовано пояснити. Коли депутат починає мямлити, пояснюючи, що він не голосував за відставку Яценюка «бо розвал країни буде», то що тут сказати… бл*ді і шантрапа. Вони порушують домовленості, адже фракція попередньо узгодила голосування за зняття прем’єра.

В інших випадках ми голосуємо, як вважаємо за потрібне. Наприклад, по так званій «ЛГБТ-поправці» у мене була своя принципова позиція. Я сам вчитель і не розумію, як вчитель нетрадиційної орієнтації може виховувати дітей в школі.

 

Ви пройшли Майдан і АТО, тому тема вбивств на Майдані стоїть для вас особливо гостро. Ці справи розслідуються дуже повільно. Ви бачите об’єктивні причини цьому? Коли злочинців нарешті покарають?

По-перше, якщо їх не покарає влада, то їх буде лінчувати народ. По-друге, я б не сказав, що ці справи йдуть повільно. Хоча всім і хотілося б, щоб вони йшли набагато швидше.

Ми можемо згадати події біля Вільнюської телевежі, де в 1991 році радянські танки давили людей. Ця справа була передана до суду лише через 14 років. Тут теж не все так просто. Ті, хто віддавав злочинні накази, втекли за кордон. Документи теж пропали.

Зараз справи Майдану веде Сергій Горбатюк, якому я довіряю. Він заявляв, що дійсно була протидія зі сторони МВС. Тому варто ставити питання міністру Авакову. А також екс-генпрокурору Махніцькому, при якому в перші місяці зникла доказова база.

Зараз багато розмов про репресії стосовно добровольців. Ви помічаєте упереджене ставлення зі сторони силових відомоств чи всі затримання, які ми бачимо, законно обгрунтовані?

Мені здається, в даній ситуації по команді «фас» діє МВС. Перший серйозний злочин при Авакові — це вбивство Сашка Білого. Ніхто за це не був покараний. Так само як і за смерть Макара Колесникова в Лук’янівському СІЗО. Чи взяти спецпідрозділ «Торнадо». Я чітко окреслив свою позицію: хіба Аваков не знав, кого набирають у спецпідрозділ, підпорядкований МВС? Але як тільки бійці перестали виконувати незаконні вказівки та пропускати конрабанду, одразу почалися переслідування. Якщо «Торнадо» — злочинне угрупування, то Аваков повинен відповідати. Якщо ж він не знав, кого набирають до структури МВС, то, вибачте, який він міністр?

Лицемірство і лукавство деяких представників нової влади, які, я вважаю, гірше за Януковича, бо прийшли на крові Майдану, призведе до того, що суспільство підніметься проти них. Мразь вона і в Африці мразь. І з міністерським портфелем також мразь. Це приклад того, як народ помилився, голосуючи за партію «Народний фронт», де були в списках і Яценюк, і Аваков, і Пашинський і багато інших одіозних фігур.

Ви довгий час працювали вчителем, займалися громадською діяльністю на локальному рівні. Наскільки важко дався перехід до великої політики?

Важко хлопцям на Сході. Фізично і морально. Коли ти знаєш, що не можеш стріляти у відповідь, щоб зберегти певні міжнародні домовленості.

Тут не важко. Тут деякою мірою відчуваєш розчарованість. Адже всі сподівалися на зміни, але поряд з тими, хто прийшов на ідеях Майдану, до влади прийшли і ті, хто намагається вирішувати свої бізнес-питання. Це викликає розпач.

Для мене депутатський мандат особливо нічого не значить, окрім того, що дає можливість вирішувати проблеми людей на своєму окрузі. Мені в школі з дітьми набагато цікавіше було працювати, ніж у Раді.

Не можемо не запитати про інцидент з Яценюком. Чому саме таким чином ви вирішили «подякувати» йому за «реформи»?

Можливо, в мене дещо інші погляди, ніж у більшості в ВР. Можливо, я не такий дипломатичний. Але якщо до людини слова не доходять, то тоді треба братися фізично. Ці чмирі крадуть-крадуть і лишаються безкарними. Дай бог їм самим відійти, бо інакше винесе народ. НАБУ давно пора братися за Яценюка і верхівку «Народного фронту».

Олександр Азімов, ІБ «Корупціонер»