Головна Новини Piotr Mankowski зварив понад 1300 літрів зупи та роздає українцям які приїхали...

Piotr Mankowski зварив понад 1300 літрів зупи та роздає українцям які приїхали до Польщі

«Голодного нагодувати» – так навчає одна із заповідей любові до ближнього. Їй слідує добрий чоловік, на ім’я Piotr Mankowski і вже понад місяць частує теплими обідами вимушених мандрівників. Він поляк, мешкає в одному з містечок неподалік українсько-польського кордону. Завжди цікавився нашою культурою, історією, часто приїздив в Україну, бо тут має родинні зв’язки. І з перших днів війни, яку почала росія, активно допомагає українцям.
Пйотр скромно посміхається та запевняє, що робить це абсолютно безкорисливо, слави не потребує.
• Будь ласка, зрозумійте, – каже він, – приїздять українці у різних психічних станах і мушу їм допомогти. А як інакше? Страшно усвідомлювати, як можна робити такі речі людям у XXI столітті. Жінки, діти, пенсіонери, які пам’ятають часи Другої Світової війни – усі вони налякані, розгублені та плачуть. Старші люди пригадують історичні ситуації між українцями та поляками, було різне і час для вибачень теж прийде. Але зараз я роблю на своєму місці усе можливе для того наші народи побраталися. Нехай зварений мною суп та мій дім, гостинно відкритий для українців, буде доказом миру і приязні між нашими народами. Нехай між сусідами Україною і Польщею ніколи не буде непорозумінь, а буде тільки злагода і взаємна любов. Нехай Господь Бог і Діва Марія благословляють і дарують вам, українці, волю. З Богом! Сердечно вітаю! Разом працюємо для добра і миру! Ніколи знову!

Днями пан Пйотр підрахував, що у його маленькій кухні вже було зварено 1340 літрів зупи. Прокидаючись ще до світанку, цей чоловік ретельно підбирає продукти, варить капусняки, борщі та різні види перших страв, щоб вдень роздати усім українцям, які перетнули кордон. А їх вже тисячі…
Пйотр Mankowski звернувся до своїх читачів на сторінці Facebook: «Мої дорогі, всі справи, якими ми послужили своїм ближнім, будуть записані на небі. Сердечно дякую усім своїм друзям та знайомим за продукти. Дякую моїй дружині, яка допомагає мені щодня. Дякую своїм дітям. Вірю, що ви винесли з дому багато мудрих життєвих порад.
Усіх вітаю сердечно і знаю, що у хвилині потреби знову прийду на кухню і почну готувати. Тримайтеся!».


Служіння людям – одна з найбільших людських чеснот. Пан Пйотр – скромний чоловік, який не шукає вигоди, не залишається осторонь, а переймається долею кожного ближнього, який потрапив у складні життєві обставини.
Коли ближче полудня у нього закінчуються страви, він не іде додому відпочивати. Пйотр роздає дітям, позбавленим житла, іграшки (в тому числі ті, які віддали його онуки Ігнасіо і Касюня) разом з волонтеркою з Тенерифе, Луїзою та іншими добрими людьми.
Про таких, як цей добрий, щирий і невтомний чоловік треба розповідати. Вони – персоналії війни, ті, хто підпирає плечима небо. Насправді Пйотр зігріває людей не тільки гарячим супом. Він ділиться своїм душевним теплом, а це – неоціненно. Саме з таких, здавалось би, дрібних, справ, складається шлях до Великої Перемоги. Дякуємо вам, Piotr Mankowski, за вашу працю і добре серце. Дякуємо Польщі за таку потужну сестринську підтримку і за те, що стала прихистком для українців з різних регіонів. Не забудемо!

Розмову вела Галина Заболотна