Головна Новини Оновлено про стан атмосферного повітря і води після обстрілу Тернопільщини

Оновлено про стан атмосферного повітря і води після обстрілу Тернопільщини

Сьогодні, 20 серпня, на брифінгу в Тернопільській обласній військовій адміністрації головна державна санітарна лікарка області Оксана Чайчук повідомила про результати замірів якості повітря і води після нічної атаки та пожежі в Тернополі, повідомляє Суспільне.

Після того, як наша установа отримала від служби з надзвичайних ситуацій повідомлення про надзвичайну подію, ми дали наказ про збір групи швидкого реагування на хімічну небезпеку. Близько сьомої години група нашої установи – контролю та профілактики хвороб виїхала на місце події.

За словами Оксани Чайчук, заміри робили на межі житлової зони.

Станом на дев’яту годину проведений в семи точках. Проводилися заміри на вміст продуктів згорання: CO, СО2, NH2, хлоровмісні речовини, та інші речовини, які вимірюються приладами експресдіагностики. Замірами проводилися в таких точках як Тернопіль, Новий світ, вулиця Набережна 1, Котляревського 34, Бродівська 44, вулиця Білецька, вулиця Об’їзна і село Підгородне поряд з Тернополем і в останній момент зробили замір в селі Кутківці.

Головна державна санітарна лікарка області пояснила, чому заміри робили саме в такому порядку.

Був зроблений запит в гідрометслужбу. Напрямок вітру південно-західний. Факел піднявся досить високо і шкідливі речовини пішли в високі шари атмосфери, які розсіюються далі за рухом повітряних мас. Швидкість руху повітряних мас 10 метрів за хвилину. Вони рухаються в напрямку Теребовлі і Козови, тому такі заміри проводяться ще на території області в Теребовлі та прилеглих населених пунктах і селищі міського типу Козова.

Оксана Чайчук каже, станом на 9-ту годину перевищення шкідливих речовин не було.

Наступні заміри будуть проводити на такі речовини як формальдегіди і феноли, але ці заміри потребують більш тривалого часу і обрахунку. Проведено забір питної води з водозаборів Тернополя задля убезпечення потрапляння таких речовин у воду. Станом на даний момент у воді експресметодом не виявлено, сказала на брифінгу в Тернопільській ОВА Оксана Чайчук.

За її словами заміри продовжуватимуть до того часу, поки атмосферні покази не будуть доведені до норми.