Головна Новини Новина зі шпальти Тернопільської газети стала топовою в світових ЗМІ

Новина зі шпальти Тернопільської газети стала топовою в світових ЗМІ

Судячи з усього, скандал навколо расистської публікації у тернопільській газеті стане одним із новинних сюжетів в світових та українських ЗМІ. Про це говорить з якою швидкість з якою поширюється інформація про цей інцидент. Після публікації на CNN естафету підхопив провідний французький інформаіцонний телеканал France24 на сайті якого з’явилася републікування. Публікуємо переклад одного з коментарів іноземця, який жив в Україні і досить точно відображає сприйняття процесів, що відбуваються в нашій країні.

Досить сказати, що я іноземець, який живе в Україні, і я можу запевнити вас, що расизм широко поширений в цій країні. Моя шкіра біла, що захищає мене від побиття … але як тільки люди дізнаються, що я іноземець, я досить часто відчуваю безпомилкове відчуття, що вони з радістю викинули б мене зі своєї країни.

Можна вивчити мову, але це допоможе дуже слабо – за моїми спостереженнями як мінімум 30-40% населення відкрито ворожі до будь-якого зовнішнього людині по відношенню до їх маленькому «клану» (що означає членів їх сім’ї і їх коло друзів). А вже якщо вам трапилося відбуватися з іншої культури … ну, тим гірше для вас.

Звичайно, це не ВСІ українці – багато хто з них милі, дуже дружелюбні і відкриті люди, які зовсім не є частиною цієї расистської хвилі – але, на жаль, існує досить багато ІНШИХ українців, щоб залишити неприємний присмак у роті для всіх, хто проведе достатньо багато часу тут.

Я тільки в одному не погоджуся з матеріалом статті по расизму. Там написано:

«Через кілька місяців Україна прийматиме футбольний чемпіонат« Євро-2012 », який повинен привернути тисячі іноземців. Ви не повинні вести себе, як ніби ви все ще живете в Радянському Союзі ».

Один із самих сумних моментів у цьому, що в радянські часи тут була щира відкритість до людей різних кольорів і рас. У той період майже половина республік Радянського Союзу була населена щодо темношкірими народами (Центральна Азія, Азербайджан, Грузія etc.), І наскільки я знаю, вони дійсно сприймалися як частина однієї, об’єднаної сім’ї народів. Але це багато в чому втрачено тепер, і це просто трагедія, тому що це відкидає жителів Україною та західної Росії далеко назад у культурному розвитку.

Моя порада: їдьте до Казахстану. Це більш цікаво (і з точки зору що там більше «пост-радянської культури», і оскільки це мультиетнічні співтовариство), система освіти краще, расизм, який вразив Україна, відсутня, і набагато більше відчуття відкритості. Плюс кращі зарплати, більш високі стандарти життя, краще медичне обслуговування … як мінімум у великих містах типу Алмати. Забудьте про Україну: прикро говорити, але це країна на шляху до краху і забуття.

Коментар Олександра Роджерса: Новина про расистської статті в Тернопільській газеті, де африканців і арабів порівнюють з мавпами, пару днів назад з’явилася на CNN, вже активно тиражується найбільшими європейськими ЗМІ. За фактом файні тернопільські вуйки зганьбили Україну, любов до якої вони постійно декларують, на весь світ.

Буквально днями один із тернопільських інтелігентів довго розповідав мені, що Тернопіль – це європейське місто з високою культурою, яка недоступна нам, жителям центральної та східної України. Але чомусь у нашій «безкультурності» Вінниці ставлення до африканських і арабським студентам нормальне (я б навіть сказав, що ажіотажне, оскільки багато хто хоче з ними дружити), і кілька арабських лікарів працюють у наших лікарнях. А в «культурному» Тернополі процвітає печерний расизм – адже, судячи з відгуків іноземних студентів, це не одиничний випадок, а масове явище.

Нещодавно мені ще попався заклик «Справжня націоналіста» з Івано-Франківська, де він закликав бойкотувати іноземців під час проведення «Євро-2012», не пускати їх у місцеві кафе і магазини, а якщо й пускати, то довго не обслуговувати, нарочито «не розуміти не по-українськи »чи навіть відверто грубіянити. Це в двадцять першому сторіччі деякі до цих пір так розуміють «любов до Батьківщини»? Виставити її зборищем хамів і гопників – це міжнародний престиж?

Але в даному випадку проблема все-таки не обмежується містечковим жлобством. Наслідки розгорання скандалу можуть бути плачевними:

1. Україна виставлена, як расистська країна, в якій живуть ксенофобські дикуни.

2. Під загрозою може опинитися проведення «Євро-2012». Деякі країни тільки і чекають приводу, щоб відмовити Україні у проведенні чемпіонату. Цей проект і так збитковий, а завдяки таким «надмозгам» стане взагалі провальним.

3. Під загрозою може опинитися перспектива євроінтеграції України, про яку так мріють всі наші ліберали і демократи.

4. Західні політики будуть використовувати цей скандал, щоб виторгувати собі додаткові преференції, в результаті ми можемо втратити якісь ринки або поставити під удар галузі своєї економіки.

А все тому, що якісь недалекі гопники, через непорозуміння потрапили на роботу в газету, уявили себе надлюдинами, яким дозволено ображати інших людей. Я вже давно пишу, що справжні патріоти України повинні абстрагуватися від терміну «націоналізм», який дозволяє таким ось печерним виползням маскувати свою хамську натуру любов’ю до Батьківщини.