Головна Новини Неприємний запах та шум: через ресторан в центрі Тернополя страждає жінка з...

Неприємний запах та шум: через ресторан в центрі Тернополя страждає жінка з інвалідністю, що мешкає по сусідству

У грудні 2022 року тернополянка Людмила Д. звернулась до суду з позовом та просила заборонити відповідачу – ПП “Ідея Вест” експлуатувати приміщення ресторану “Реберня в Тернополі”, поки у закладі не буде дотримано санітарні норми та налагоджено безшумну систему припливно-витяжної механічної вентиляції.

     В обґрунтування своїх вимог Людмила Д. зазначила, що є особою з інвалідністю (2 групи). Однак через забруднене повітря і постійний шум не може відчинити вікна або вийти у двір, оскільки поблизу житлового будинку, де вона мешкає у власній квартирі (вул. Олени Кульчицької, 4 міста Тернополя), працює заклад громадського харчування – ресторан “Реберня в Тернополі”. Власником приміщення є ПП “Патіо”, а орендарем – ПП “Ідея Вест”. Мешканці їхнього будинку, а також будинків на бульварі Тараса Шевченка, 9, 31”б” неодноразово скаржились у різні інстанції, у тому числі й до Тернопільської міської ради на неприємні запахи та шум, що надходили від ресторану і створювали нестерпні умови для проживання, просили їх усунути. У відповідь 22 липня 2022 року було створено комісію, яка встановила, що під час роботи вентиляції закладу значно перевищено гранично допустимий рівень шуму.

     Мешканці вказаних будинків звернулись до ПП “Патіо” й ПП “Ідея Вест” з письмовою вимогою усунути виявлені порушення, але жодної відповіді не отримали. Тоді з метою захисту своїх прав вільно користуватись своєю власністю та безпечними для здоров’я і життя умовами побуту, відпочинку та навколишнього природного середовища Людмила Д. звернулась до суду і просила зобов’язати ПП “Ідея Вест” усунути виявлені недоліки.

     Рішенням Тернопільського міськрайонного суду від 26 вересня 2023 року позов Людмили Д. задоволено частково: ПП “Ідея Вест” заборонено експлуатувати димову трубу від мангалу та трубу вентиляційної системи кухні ресторану “Реберня в Тернополі”до облаштування їх відповідно до вимог ДБН “Опалення, вентиляція та кондиціонування” та у місці, передбаченому планом і проєктною документацією. Таким чином, позивачці усунуто перешкоди в користуванні власною квартирою.

      Не погодившись із судовим рішенням, відповідач – ПП “Ідея Вест” подало апеляційну скаргу і просило у задоволенні позову відмовити, оскільки підприємство врахувало рекомендації комісії Тернопільської міської ради та звернулось до відповідної організації, яка провела роботи з вібро- і шумоізоляції, почистила та замінила фільтри вентиляційної системи.

      Після чого 16 березня 2023 року з ініціативи позивачки повторно було досліджено рівень шумового навантаження у квартирах №1, 5, 10 будинку по вул. О. Кульчицької, 4 і встановлено, що при закритих вікнах рівень шуму в помешканнях не перевищував гранично допустиму норму, а при відкритих вікнах у режимі провітрювання в житловій кімнаті Людмили Д. рівень шуму перевищував на 2 дБ.

      У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, детально проаналізувавши матеріали цивільної справи в межах поданої апеляційної скарги, прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне та обґрунтоване рішення і підстави для його скасування або зміни – відсутні.

      Як встановлено судом, у відповідь на неодноразові колективні звернення мешканців будинків по вул. О. Кульчицької, 4 та бульв. Т. Шевченка, 9, 31“б” розпорядженням міського голови Тернополя від 22 липня 2022 року створено комісію щодо функціонування закладу громадського харчування “Реберня в Тернополі”, до роботи якої залучили і Людмилу Д.

      Крім того, 3 серпня 2022 року державна установа “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб” МОЗ України дослідила рівень шуму під час роботи вентиляційної системи ресторану та встановила перевищення гранично-допустимого рівня, передбаченого вимогами Державних санітарних норм, зокрема:

      – на території, прилеглій до закладів громадського харчування “Реберня в Тернополі” (бульвар Т. Шевченка, 27) та “Львівська майстерня шоколаду” (вул. О. Кульчицької, 2а) – на 13 дБ;

      – на прибудинковій території житлового будинку по вул. О. Кульчицької, 4 біля квартири № 5 – на 2 дБ;

      – у вітальні квартири №5 при зачинених вікнах – на 3 дБ, при відчинених вікнах – на 6 дБ.

      Водночас вентиляційну систему ресторану “Реберня в Тернополі” обстежила комісія сертифікованих експертів та виявила порушення монтажних вимог, що спричинило надмірну вібрацію та шум при роботі вентиляторів підприємства.

      Тим часом комісія Тернопільської міської ради проаналізувала матеріали, подані ПП “Ідея Вест” для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами: димовою трубою від мангалу для приготування ребер і трубою вентиляційної системи кухні. Відтак було встановлено, що обидва джерела викидів в атмосферне повітря (труби) встановлені в іншому місці, ніж передбачалось проєктною документацію, тому у зону впливу (СЗЗ) потрапив житловий будинок по вул. О. Кульчицької, 4.

      Із цього випливало, що для отримання дозволу ПП “Ідея Вест” надало управлінню екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації недостовірну інформацію. Тому управління екології та природних ресурсів ТОВА звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з проханням анулювати підприємству дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виданий 25 липня 2022 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Тернопільській області на необмежений строк. Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 1 лютого 2023 року позов задоволено.

      Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 червня 2023 року апеляційну скаргу ПП “Ідея Вест” залишено без задоволення, а рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 1 лютого 2023 року – без змін.

      З огляду на викладене, колегія суддів погодилась із висновком суду першої інстанції, що внаслідок здійснення ПП “Ідея Вест” підприємницької діяльності та роботи закладу громадського харчування – ресторану “Реберня в Тернополі”, що на бульв. Т. Шевченка, 27”а”, відбувалось систематичне порушення права позивачки Людмила Д. на безпечні для її здоров’я і життя умови побуту, відпочинку та використання належної їй квартири.

      При цьому колегія суддів не взяла до уваги посилання апелянта на результати дослідження рівня шумового навантаження від 16 березня 2023 року в квартирі №5 будинку по вул. О. Кульчицької, 4, відповідно до якого при закритих вікнах рівень шуму відповідав нормі. Мотивуючи своє рішення, колегія суддів наголосила, що Людмила Д. не може бути обмежена у праві знаходитися у своїй квартирі з відкритими вікнами.

      Враховуючи все вказане, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу ПП “Ідея Вест” залишила без задоволення, а рішення Тернопільського міськрайонного суду від 26 вересня 2023 року – без змін.

            Пресслужба Тернопільського апеляційного суду